Na nebezpečné křižovatce u Tří věžiček vzniknou semafory

Havlíčkův Brod - Křižovatka na nejfrekventovanější silnici Vysočiny vedoucí od dálnice D1 na Havlíčkův Brod bude bezpečnější. Dohady, jak silnici zabezpečit, trvaly 12 let. Teď mají úředníci a firmy jasno. U Tří věžiček, v místě častých nehod, bude provoz řídit semafor. Už letos.

Křižovatka u Tří věžiček pamatuje už několik vážných nehod. Jen pro příklad: červenec 2011 – 6 zraněných, mezi nimi i děti po srážce dvou aut kvůli nedání přednosti v jízdě. O rok později stejné místo a 8 zraněných, z toho dva těžce. Celkem při 14 nehodách se u Tří věžiček zranilo už 25 lidí, jedna žena zahynula.

K zajištění bezpečnějšího provozu nepomohlo ani snížení rychlosti na 50 km/h, ani obousměrné zpomalovací pásy. Velké problémy na křižovatce mají i chodci, přejít hlavní tah je téměř nemožné. Chybí přechody pro chodce i chodníky.

Ještě letos by ale řidičům i chodcům mohl pomoci semafor. „Řešit křižovatku světelným signalizačním zařízením se v tuto chvíli z našeho pohledu jeví jako nejideálnější,“ uvedla Dana Čírtková, mluvčí Policie Kraje Vysočina.

Semafory a úpravy pro chodce budou stát 8 milionů. Investorem je soukromá dopravní společnost s přispěním úřadů a ŘSD. „My jsme byli zastánci kruhového objezdu, nakonec jsme se domluvili, i z finančních důvodů, na semaforech,“ uvedl Jiří Vybíhal, ředitel Jipocar Jihlava.

„Peníze, které budou vynaloženy na světelnou křižovatku, si rozdělíme s městem na půl,“ uvedl Libor Joukl, náměstek pro dopravu, Kraj Vysočina. Územní a stavební řízení potrvá půl roku. Instalace semaforů pak měsíc. Na podzim by měla být křižovatka už bezpečná.

Díky semaforům bude křižovatka u Tří věžiček bezpečnější (zdroj: ČT24)