Karlovarská nemocnice odložila už desítky operací, je bez peněz

Karlovy Vary - Nemocnicím v Karlovarském kraji hrozí, že budou muset snížit mzdy nebo propouštět. Zdravotní pojišťovny sice slíbily navýšit některé platby, ale na vyrovnání propadu financování to nestačí. Nemocnice budou muset dál šetřit. Například karlovarská nemocnice musela od začátku roku odložit už desítky operací. Jde například o výměnu náhradního kloubu, rozšíření srdečních tepen nebo implantace kardiostimulátoru.

„Věci, které lze odložit ve smyslu plánovaných operací, drahých vyšetření, tak opravdu odkládáme v řádech týdnů do vyřešení situace,“ sdělil Luděk Nečesaný, generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice.

Zdravotní pojišťovny v lednu snížily zálohové platby všem nemocnicím na základě nové úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví. „Ta vyhláška pracuje se snížením v řádu asi 4 procent u akutních lůžkových zařízení,“ uvedl Zdeněk Kabátek, generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny. Karlovarská krajská nemocnice od ledna dostává každý měsíc o 6 milionů korun méně, než tomu bylo v předchozích dvou letech. Podobně jsou na tom i soukromé nemocnice v Sokolově a Ostrově.

Pojišťovny na mimořádném jednání, které inicioval karlovarský hejtman, přislíbily, že mohou navýšit některé individuální platby nad rámec paušálu. „Zároveň jsme se dohodli, že přistoupíme zhruba v polovině roku k jakémusi přepočtu, jakési revizi toho, jak se nám vyvíjí situace v nemocnicích,“ dodal Kabátek. Generální ředitel VZP pak nemocnicím doporučil, aby hledaly další úspory. To by ale podle jejich ředitelů už mohlo zhoršit zdravotní péči.

I nemocnice na Karlovarsku se potýkají s nedostatkem peněz (zdroj: ČT24)

„Ty úspory vidím pouze ve smyslu počtu nebo odměňování zdravotnických pracovníků,“ dodal Nečesaný. Nemocnice chce proto požádat kraj o dotace na provoz. „To je zase přenášení zodpovědnosti státu na kraje, musí se hledat systémová změna ve financování zdravotnictví,“ uvedl Josef Novotný (ČSSD), hejtman Karlovarského kraje. Hejtman o dotacích nechtěl zatím spekulovat. Podle vedení krajské nemocnice je to ale jediná cesta, jak situaci zachránit.