Kormidlo potápějící se karlovarské nemocnice dostal Petr Svoboda

Karlovy Vary – Luďka Nečesaného vystřídá v čele Karlovarské krajské nemocnice Petr Svoboda, který dosud vedl nemocnici v Kyjově, předtím řídil i Úrazovou nemocnici Brno. Teď převezme nemocnici, která se opět řítí do dluhů. Nečesaný sice zlepšil její hospodaření a nemocnice začala splácet staré dluhy, vinou nové úhradové vyhlášky ale teď nemá na provoz a každý měsíc jí nabývá až osmimilionová ztráta.

Krajská rada vybrala Petra Svobodu ze dvou kandidátů – do druhého kola výběrového řízení na nového ředitele Karlovarské krajské nemocnice (KKN) sice postoupilo pět lidí, ale k pohovoru nakonec přišel kromě Svobody už jenom lékařský ředitel KKN Josef März. Vedení kraje sice původně hovořilo o tom, že by do čela organizace, která zaštiťuje nemocnici v Karlových Varech a také chebský špitál, měl přijít někdo místní, nakonec se ale rozhodlo pro Svobodu. Josef März zůstane na stávajícím místě ve vedení KKN, měl by tak s novým ředitelem úzce spolupracovat.

Dobrá spolupráce obou kandidátů na ředitele KKN bude teď klíčová. Nemocnice se musí vyrovnat s dopady úhradové vyhlášky, která snížila příjmy nemocnic na 95 procent roku 2011. Karlovarská nemocnice má přitom vyšší náklady než dříve, protože loni otevřela provozně náročný Pavilon akutní medicíny. Výsledkem je osmimilionová ztráta každý měsíc v době, kdy se nemocnice ještě nevzpamatovala ze starých dluhů. Dosavadní vedení KKN chce požádat kraj o provozní dotaci 80 milionů na překlenutí letošního roku, končící ředitel Luděk Nečesaný v únoru varoval, že bez ní může být nemocnice během dalších dvou měsíců bez peněz.

Třiašedesátiletý Petr Svoboda, který by měl hrozbu od KKN odvrátit, byl od roku 2007 ředitelem Úrazové nemocnice Brno. Ve svém životopisu uvedl, že se mu ji podařilo stabilizovat a přivést do pozitivního hospodaření. Od loňska řídil Nemocnici Kyjov. Jeho nástup ovšem nepřivítali primáři. Ti vydali prohlášení, ve kterém pochválili práci Nečesaného managementu a vyjádřili obavy z práce nového ředitele. „Obáváme se, že příchodem nového vedení nemocnice by mohlo novými neprofesionálními zásahy znovu dojít k opětovnému ekonomickému a následně odbornému krachu nemocnice s následkem výrazné demotivace zaměstnanců, která povede k dalším odchodům odborníků. Tento fakt přinese neodvratné snížení kvality péče,“ uvedli primáři KKN.

Že skončí jako ředitel Karlovarské krajské nemocnice, oznámil Luděk Nečesaný začátkem roku. Upozornil, že od počátku ohraničoval svoji činnost na západě Čech jedním až dvěma roky. Spolu s Nečesaným končí k poslednímu březnu i jeho manažerský tým.