Konec podomoních prodejů odtroubil i Nepomuk

Nepomuk (Plzeňsko) – Místem přívětivým k podomním a pouličním prodejcům přestávají být západní Čechy. Jako první město na Plzeňsku zakáže od 1. dubna podomní a pochůzkový prodej Nepomuk. Radnice vyslyšela stovky stížností, ve kterých lidé poukazovali na obchodníky nabízející například levnější elektřinu nebo telefonní služby.

Podomní prodejce považují Nepomučtí za otravné, drzé, neodbytné, ba i agresivní. Ne každý se ale jejich metodám ubrání. Někteří prodejci přitom nekončí tím, že prodají své zboží – jsou mezi nimi i tzv. tipaři, kteří dávají informace zlodějům a podvodníkům.

Od 1. dubna ovšem mohou přijít v Nepomuku o peníze především sami podomní prodejci. „Právnickým osobám hrozí pokuta 200 tisíc a fyzickým osobám až 300 tisíc,“ upozornila nepomucká starostka Alena Marušincová. Lidé, které budou prodejci přes zákaz obtěžovat, se mohou obrátit na policii. „Policisté případné podezření na porušení tohoto nařízení budou dokumentovat a oznamovat městskému úřadu,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Zákazy podomního prodeje jsou v poslední době v Česku stále častější. Nedávno prodejce vykázal Zlín, předtím Havlíčkův Brod, Frýdek-Místek, Jablonec nad Nisou nebo Břeclav a chystá ho i Jihlava. Městské úřady vyhlášky zdůvodňují tím, že se množí případy špatně reklamovatelného, pochybného nebo předraženého zboží a služeb.

David Havlena o zákazu podomního prodeje (zdroj: ČT24)