Celníci šli pro pašované zboží, ale našli „jen“ pěstírnu konopí

Žamberk (Orlickoústecko) – Kvůli podezření na neproclené zboží vyrazili celníci do domu v Žamberku. Ukázalo se ovšem, že jejich podezření bylo neoprávněné – uvnitř žádné neproclené zboží nebylo. Celníci se tak museli spokojit s odhalení pěstírny konopí a nalezením marihuany určené k distribuci. Hodnota drogy na černém trhu se odhaduje na tři čtvrtě milionu korun.

Celníci zamířili do Žamberku takřka najisto, ale nakonec se ze svého pohledu ocitli ve slepé uličce. „Při vstupu do vytipovaného objektu jsme byli velmi překvapeni, neboť jsme očekávali přítomnost neprocleného zboží nebo zboží, které by porušovalo práva k ochranným známkám,“ uvedl mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Václav Kánský. Konopí a marihuana, které v domě místo toho byly skryty, nejsou pro celníky zajímavé. Radost tak zátah nakonec udělal policistům. 

Kuriózní odhalení pěstírny bylo v Pardubickém kraji ojedinělé, pěstiteli to ale zřejmě nepomůže. Přiznal se k pěstování konopí i prodeji marihuany, policie doufá, že ji nakonec přivede na stopu dalších pěstíren. „Takovéto malé pěstírny mohou kriminalisty přivést k odhalení mnohem závažnější kriminality související s drogovou trestnou činností,“ podotkla policejní mluvčí Eva Maturová.

Velké pěstírny ovšem nejčastěji neodhalí jiní pěstitelé, nýbrž velké odběry elektřiny. Takto policie spolu s energetiky odhalila od začátku roku už dvě desítky pěstíren.

Michal Klokočník o odhalení pěstírny konopí (zdroj: ČT24)