Laviny opět hrozí, v Krkonoších i Jeseníkách platí třetí stupeň

Špindlerův Mlýn/Jeseník – Na horách sice už panuje vedlejší sezona, sněhu je ale stále více. Horské služby v Krkonoších i Jeseníkách a Kralickém Sněžníku dokonce ještě zvýšily lavinové nebezpečí na třetí stupeň. Ten označuje „značné nebezpečí“, turisté by se vůbec neměli vydávat do lavinových lokalit.

V Krkonoších za posledních 24 hodin napadlo kolem čtvrt metru sněhu, v Jeseníkách je to podobné. „Po oblevě v předchozích dnech povrch zmrzl a na to napadlo zhruba 20 až 30 centimetrů nového sněhu, na závětrných svazích ještě více. Starý zmrzlý sníh se s novou vrstvou nespojil,“ řekl lavinový specialista Jaroslav Tejnský z jesenické horské služby. Jeho krkonošský kolega Pavel Cingr upozornil, že se tak mohou uvolňovat deskové laviny a také laviny z mokrého sněhu. Ve třech nejvyšších pohořích v Česku platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Zejména v Krkonoších si musí turisté rozmyslet, zda raději místo výletu nezůstanou doma. Značné nebezpečí jim hrozí v lavinových oblastech, mezi kterými jsou i oblíbené lokality jako Kozí hřbety, Labský, Obří, Dlouhý či Modrý důl. V Jeseníkách je situace lepší. „Všechny lavinové katastry v Jeseníkách vedou mimo značené turistické cesty, takže pokud se lidé pohybují tam, kde mají, tak se jim nemá co stát,“ upozornil Jaroslav Tejnský.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí vyhlásili letos horoslužebníci v Krkonoších i Jeseníkách již několikrát, naposled platil 1. března v Jeseníkách. Ačkoli každou zimu spadnou v českých horách i desítky lavin, v poslední době se sesuvy obešly bez následků. Naposled zahynula skialpinistka v roce 2008 v tzv. Červinkově muldě v Krkonoších.

  • lavinové lokality v Krkonoších: Kotelní jámy, údolí Bílého Labe (nad Boudou u Bílého Labe), Kozí hřbety, Labský důl, Obří důl, Dlouhý důl, Modrý důl
  • lavinové lokality v Jeseníkách a na Kralickém Sněžníku: Velký Kotel, Červená hora, Kralický Sněžník