Mladá lyžařka narazila na Pradědu do stromu, je těžce zraněná

Malá Morávka (Bruntálsko) – Vrtulník záchranné služby byl v akci odpoledne na Pradědu. V místním lyžařském středisku Ovčárna se těžce zranila třináctiletá lyžařka – u černé sjezdovky A narazila do stromu. Nehodu přežila, podle záchranářů je ve stabilizovaném stavu.

Helikoptéra zamířila k Ovčárně po třech dnech, naposled zde zasahovala v neděli. Tentokrát k ní Horská služba přivezla mladou lyžařku s poraněnou hlavou. Havarovala ve spodní části sjezdovky A, která je označena černou barvou, jde tedy o těžkou trasu. Dívka vyjela do lesa a narazila do stromu. Život jí zřejmě zachránila přilba, přesto utrpěla těžká zranění. „Náraz byl velice prudký, došlo k poranění hlavy, hrudníku i dolní končetiny a odřeninám,“ upřesnil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Spolu s Klimešovými podřízenými pomáhal dívce od počátku i lékař letecké záchranné služby, který zrovna na Ovčárně lyžoval. „Proto mohl okamžitě začít se základním ošetřením zraněné lyžařky,“ podotkl náčelník Klimeš. Horští záchranáři potom převezli zraněnou dívku na heliport, kde ji už převzala letecká záchranná služba a transportovala do nemocnice.

Náčelník Horské služby upozornil, že úbytek lyžařů po konci hlavní sezony neznamená, že jsou sjezdovky bezpečnější – zejména poté, co napadlo několik desítek centimetrů čerstvého sněhu. Návštěvníci hor proto stále musí být opatrní. „Především by měli jezdit s ohledem na místní terénní a klimatické podmínky a hlavně nepřeceňovat své síly a schopnosti,“ doplnil Klimeš.

Předchozí závažná nehoda, ke které zamířil vrtulník, se na Pradědu stala v neděli. Od počátku sezony se potom v jesenických skiareálech stalo již přes 760 úrazů, tedy podobně jako loni za celou zimu. Protože se ale bude lyžovat nejspíš i v dubnu, předpokládá Michal Klimeš, že konečný počet úrazů bude meziročně asi o 15 procent vyšší. Mezi nejčastější zranění lyžařů patří poranění kloubů a zlomeniny.