Knihy v továrně – okouzlení industriálním prostorem i místo pro děti

Hradec Králové – Místo dělníků mezi stroji pohybují se v bývalé královéhradecké továrně Vertex čtenáři a knihovníci mezi policemi. Právě ve staré továrně v centru města otevřela městská knihovna svoji centrální pobočku. Přestavba objektu podle projektu architekta Davida Vávry stála zhruba 200 milionů korun, z toho více než 130 milionů město získalo z evropských fondů, sdělili novinářům představitelé knihovny a radnice.

Architekt David Vávra si spolupráci s městem Hradec Králové chválí. „Musíme pochválit město Hradec Králové za to, že mělo tu odvahu dát knihovnu do staré továrny a nestavět ji na zelené louce,“ řekl architekt. Přestože byla stavba ve staré industriální budově strastiplná a spojená se spoustou kompromisů, podařilo se podle Vávry zachovat pocit vzdušného prostoru továrních hal a zároveň vytvořit pro čtenáře pocit intimního místa.

Dalším výrazným znakem nové knihovny je světlo, přesněji řečeno světlo sluneční. „Všude, kde jsou lidé s knihou, je přírodní světlo,“ řekl architekt knihovny, která má v centrální části provtrtané stropy tak, aby i sem dopadaly sluneční paprsky.

Rozhovor s Davidem Vávrou (zdroj: ČT24)

Místo pro rodiny: děti si mohou v knihovně číst i tvořit

Do nových prostor se hradecká městská knihovna přestěhovala mimo jiné proto, že chtěla své pobočky soustředit. Stará továrna tak nahrazuje pobočku, která byla poblíž stejně jako bývalou hlavní půjčovnu, hudební knihovnu a dětské oddělení. Právě na děti i celé rodiny je celá knihovna zaměřena obzvlášť. „Tady se můžou chovat svobodně!“ zdůraznil tvůrce nové knihovny David Vávra.

  • Nová knihovna nabízí 340 tisíc knih a literární kavárnu.
  • Čtenáři mohou využít odpočinkovou terasu a dětský ateliér.
  • Cesta knihy ze skladu ke čtenáři trvá jen 120 vteřin.

Podle ředitelky knihovny Barbory Čižinské mají čtenáři k dispozici celkem 340 tisíc knih a nebývalý prostor. „Má 5 600 metrů čtverečních plochy, což je zhruba pětkrát více, než dosud bylo k dispozici. V objektu našlo místo oddělení knih pro dospělé, děti či audiovizuální knihovna a mnoho dalšího,“ přiblížil náměstek primátora Jindřich Vedlich. Návštěvníci bibliotéky mohou využít také kavárnu a víceúčelový sál s galerií. Na střechu bývalého Vertexu umístil David Vávra vyhlídkovou terasu, kde si budou lidé v létě číst knihy. Nechybí originální schodiště s pomyslnými hřbety knih a jmény autorů a prvky, které upomínají na tovární minulost knihovní budovy.

  • Knihovna města Hradce Králové autor: David Taneček, zdroj: ČTK
  • Knihovna v továrně autor: David Taneček, zdroj: ČTK

Královéhradecká knihovna má 16 188 čtenářů. Knihovníci věří tomu, že nová budova přiláká další – i proto, že je nedaleko hlavní nákupní zóny a nádraží. Knihovna bude i v novém sídle pokračovat v pořádání akcí pro děti, studenty i dospělé.