Olomouc vybrala stavitele nové tramvajové trati, ušetří 100 milionů

Olomouc – Novou tramvajovou trať na olomoucké sídliště Nové Sady postaví sdružení firem FIRESTA – Fišer Brno, IDS Inženýrské a dopravní stavby Olomouc a Dopravní stavby Brno. Vítěze tendru vybrala olomoucká radnice, která ušetří oproti odhadní ceně více než 100 milionů korun. Stavba trati by měla stát 197 milionů místo plánovaných 309 milionů. Podle primátora Martina Novotného se proti výsledku nikdo neodvolal, stavba tak může začít.

Do Olomouce přišlo hned dvanáct nabídek na výstavbu tramvajové trati Tržnice – Nové Sady. Neúspěšní účastníci radnici příjemně překvapili tím, že se neodvolali proti výsledku tendru. „Při dnešní ohromné konkurenci stavebních firem a stavu legislativy jsme poněkud trnuli, zda výběr dodavatele proběhne v klidu a zda se nebude některý z účastníků řízení odvolávat, načež bychom místo stavby strávili třeba dva roky tahanicemi u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Naštěstí se tak nestalo a stavba může začít,“ podotkl primátor Martin Novotný.

Vítězové tendru postaví trať od tržnice do Trnkovy ulice dlouhou 1 394 metrů. Zcela hotová má být v polovině příštího roku, na první úsek se ale mají tramvaje vydat již letos na podzim. Olomoucký dopravní podnik pro novou trať nakoupí obousměrné tramvaje, bude tak možné bez problémů dráhu zprovozňovat postupně.

Ani v létě 2014 ale ještě nebude plánovaná trať celá. Město totiž začalo připravovat druhou etapu, která má být dlouhá 1 300 metrů a tramvaje dovede do Družební ulice. Výhledově má vzniknout ještě jedno prodloužení k Jižní ulici.

Sídliště Nové Sady je jednou z nejlidnatějších olomouckých lokalit, obyvatelé se ale musí při cestách do centra spoléhat na autobusovou dopravu. Kapacitnější tramvaje by jim proto měly výrazně zpříjemnit život. Na stavbu nové trati získala radnice dotaci z programu švýcarsko-české spolupráce.