V Předlicích hořel dům plný odpadků

Ústí nad Labem - V ústecké čtvrti Předlice v noci na dnešek začal hořet jeden ze zničených domů v Majakovského ulici. Uhasit se ho podařilo krátce před půl třetí odpoledne. Uvnitř domu nikdo nebyl. Příčina požáru zatím není známá, policie ale má podezřelého, který jej mohl způsobit.

Požár vypukl zhruba v 03:30. „V prázdném domě hořely odpadky, trámy a konstrukce střechy. V domě nikdo nebyl. Hasiči dům prohledali a poté zasahovali vodními proudy z automobilové plošiny a ze střechy sousedního domu,“ řekl mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan. Hašení komplikoval fakt, že je dům nestabilní. „Jsou z něj vybrané kovové části konstrukce, takže hrozí zřícení stropů,“ řekl Marvan.

Policisté odkláněli dopravu, hasiči odpojili elektřinu z trolejí MHD

Požár likvidovaly čtyři hasičské jednotky, byli u něj také ústečtí strážníci a policisté. Podle mluvčí policie Valerie Bartošové se věc řeší jako přestupek. „Podezřelého už máme, bližší informace ale zatím nebudeme sdělovat s ohledem na probíhající šetření,“ uvedla. „Na místě strážníci začali okamžitě odklánět dopravu a okolí požáru zabezpečili proti vstupu nepovolaných osob,“ sdělil mluvčí ústeckých strážníků Jan Novotný. Hasiči také museli zajistit dočasné odpojení elektřiny z trolejí městské hromadné dopravy.

V Předlicích žije mnoho Romů a sociálně slabých. Lidé si stěžují na hromadění odpadu ve zdevastovaných domech nebo na špatný stav obytných budov a silnic. Město nedávno zveřejnilo seznam 20 neopravitelných objektů, z nichž 15 je právě v Předlicích. Občanské sdružení Konexe, které s lidmi v Předlicích pracuje, ovšem míní, že domů v havarijním stavu je ve čtvrti víc. V některých prý bydlí rodiny s dětmi.