Jihlavské centrum sociálních služeb chtělo od klientů příliš mnoho

Jihlava – Integrované centrum sociálních služeb v Jihlavě neoprávněně vybíralo poplatky od seniorů, o které pečuje, zjistila hloubková kontrola magistrátu. Chybně zaúčtované poplatky připravily klienty centra zhruba o 300 tisíc korun, teď je městská příspěvková organizace musí vracet. Její ředitel ještě formálně zůstává ve funkci, skončí k 31. březnu.

Jihlavské Integrované centrum sociálních služeb se stará o 700 seniorů. Podle auditu, který provedl magistrát, musel každý z nich za poskytnuté služby zaplatit přes 500 korun, ačkoli centrum služeb nic takového nemělo účtovat. Celkem šlo o 300 tisíc. Teď peníze začalo vracet, klienti dostali zpět zatím třetinu peněz, zbytek jim městská organizace zaplatí v nejbližší době.

Nebyl to ovšem jediný přehmat Integrovaného centra sociálních služeb, na který auditoři poukázali. Kromě 300 tisíc vybraných od klientů tak bude centrum služeb vracet také 160tisícovou dotaci, kterou dostalo na vzdělávání zaměstnanců. „Školení neprobíhala tak, jak by měla být. Navíc některá školení byla vykazována pouze formálně,“ přiblížil jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. Magistrátu se také nelíbilo neodůvodněné snížení mezd zaměstnancům.

Kontrola Integrovaného centra sociálních služeb přišla poté, co si klienti stěžovali na dodatečné poplatky, a zaměstnanci dokonce sepsali petici a podali trestní oznámení na ředitele Ladislava Nechvátala.

Radovan Daněk o problémech ICSS Jihlava (zdroj: ČT24)

Sám Nechvátal upozornil, že všechny chyby, kterých se mohl dopustit, vždy řádně napravoval. „Neříkám, že tam žádná pochybení nejsou, ale kontrola je k tomu, aby ta pochybení zjistila, a ta se odstraňovala. Myslím, že byla odstraňovaná vždy průběžně,“ řekl končící ředitel centra.

Podle primátora ovšem byly odhalené problémy velmi zásadní a ředitel centra skončí ve funkci. „Nedostatků bylo hodně, stav byl neudržitelný. To nakonec vyhodnotil i pan ředitel a ještě předtím, než byl odvolán, rezignoval na svoji funkci,“ uvedl primátor Vymazal. Radnice ovšem Nechvátala zatím ve funkci formálně nechává, skončí až posledního března.