Jihočeští strážníci budou k dispozici i turistům – naučí se jazyky

Český Krumlov – Radnice jihočeských měst budou posílat své strážníky na kurzy cizích jazyků. Zejména vedení turisticky oblíbeného Českého Krumlova zjistilo, že příslušníci městské policie, kteří neovládají angličtinu, němčinu nebo ruštinu, nejsou návštěvníkům města příliš platní. Přidat se mohou i další města, některé radnice si ale stěžují na organizaci jazykových kurzů – účast na nich by útlé místní policejní sbory paralyzovala.

Český Krumlov navštíví ročně přes milion turistů. Mnoho z nich však nehovoří česky – v zimě zní v krumlovských uličkách ruština, v létě angličtina či němčina. Takovým návštěvníkům města však nejsou moc platní strážníci, kteří neumějí cizí jazyky. „Dělali jsme průzkum mezi strážníky městské policie i mezi cizinci žijícími v Jihočeském kraji. Zjistili jsme, že to je potřeba,“ poukázala manažerka projektu jazykových kurzů Lucie Zelenková.

Strážcům městského pořádku jsou kurzy připraveny na míru, dozvědí se především to, co mohou v práci využít. „Nejčastěji jsou to běžné rady – kde se nacházejí, kam by měli jít. Ale samozřejmě jsou tam i záležitosti, kdy dojde k drobným krádežím,“ přiblížil velitel městské policie Jan Šítal

Dvousemestrální kurz je otevřen také městským policistům z dalších jihočeských měst. Jejich radnice ale neoplývají takovým nadšením jako vedení Českého Krumlova. Budějovičtí upozornili, že jazykové vzdělání strážníkům zprostředkovávají průběžně. „Městští strážníci navštěvovali například jazykové kurzy při střední zemědělské škole,“ sdělil náměstek primátora Miroslav Joch. Města jako Tábor či Bechyně zase mají sbory tak malé, že si nemohou dovolit strážníky na kurzy posílat. Například bechyňská městská policie je totiž jen dvoučlenná.

Veronika Kabátová a Kristina Vrkočová o jazykových kurzech (zdroj: ČT24)