Valašští vodáci odemkli Bečvu

Vsetín - Vodácké „ahoj“ letos poprvé zaznělo nad hladinou Bečvy. Tradičně o první jarní sobotě vodáci na Valašsku slavnostně zahájili sezonu, v centru Vsetína symbolicky odemkli řeku. Neodradilo je ani to, že zima se své vlády ještě stále nechce vzdát – v Bečvě bylo rekordně málo vody, nadšenci s pádly tak museli po jednom kilometru svou cestu ukončit.

V deset hodin dopoledne v centru Vsetína vyvrcholily přípravy na slavnostní zahájení vodácké sezony. S nafukováním plavidel ochotně pomáhali i ti nejmenší. „Máme tady nový trend, kdy jezdí rodiče s malými dětmi, i s dvou- a tříletými batolaty. Valaši jsou nadšení vodáci,“ řekla vodácká vedoucí Simona Hlaváčová.

Odemykání Bečvy, které se letos uskutečnilo už posedmnácté, i křest nových lodí si tradičně nenechal ujít patron valašských vodáků – vodník Bečvoch. „Dohlíží na vodáky, aby ve zdraví vždy spluli řeku a aby se k řekám a vodám chovali tak, jak mají, aby nás voda neopustila,“ dodala Hlaváčová.

Slavnostní akt mírně zkomplikovalo počasí. Tak málo vody na začátku jara vodáci nepamatují. Místo původně plánovaných jedenácti kilometrů tak milovníci vody nakonec ujeli jen jeden. Na radosti ze zahájené sezony jim ale mráz neubral.

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)