Ostravští taxikáři měli rušnou noc

Ostrava – Policisté a kontroloři magistrátu se v Ostravě v noci zaměřili na taxikáře. Nejčastějším prohřeškem bylo, že zákazníci nedostali účtenku. Řidičům taxislužby chyběly také dokumenty o provozu auta. Teď je čeká správní řízení.

Dva figuranti ostravského magistrátu, kteří předstírají zákazníky, nastupují do taxíku. Za deset ujetých kilometrů zaplatí 300 korun. Účet však nedostanou. Dvojice vystupuje z auta, taxikářku vzápětí zastavuje policejní hlídka a poté ji čeká kontrola úředníků magistrátu. Vše zabere přibližně hodinu. Kromě toho, že taxikářka nedala zákazníkům doklad o zaplacení, neměla navíc žádný z dokumentů, který po ní kontroloři chtěli. „Neměla ve vozidle osvědčení o úspěšně vykonané zkoušce z místopisu, která potvrzuje, že řidič smí na území místa nabízet své služby. Také nevedla záznam o době řízení vozidla a bezpečnostních přestávkách,“ uvedl kontrolor Magistrátu města Ostravy Tomáš Pika.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

A neprošel ani druhý během noci zkontrolovaný taxikář. Zákazníci opět nedostali doklad o zaplacení. „Doklad samozřejmě dávám, měli i smluvenou cenu,“ brání se postižený řidič. Navíc mu na dveřích auta chybělo označení taxíku, měl ho v kufru. „S oběma účastníky bude vedeno správní řízení. Výsledkem bude uložená sankce, která může dosáhnout až do výše tři čtvrtě milionu korun,“ dodal Tomáš Pika. Tak vysoká pokuta ale v Ostravě zatím nepadla. Nejčastěji nepřesahuje deset tisíc korun.

V Ostravě jezdí přes 250 taxikářů. Podobná akce probíhá jednou za měsíc. Jen loni úředníci zkontrolovali přes padesát řidičů. Všechny spojoval stejný přestupek – klientům nedali účet o zaplacení.