Archeologové se balí, stavba superlaseru může naplno začít

Dolní Břežany - Druhé největší neolitické sídliště objevil archeologický průzkum v místech, kde má stát nejsilnější laser světa, v Dolních Břežanech u Prahy. Archeologové tu odhalili rozsáhlou vesnici prvních zemědělců z doby zhruba pět a půl tisíce let před naším letopočtem. Vědci na místě skončí do konce týdne a na počátku příštího se naplno rozjedou stavební práce.

Pro archeologický ústav je to největší objev za poslední dva roky. „Těch nálezů je opravdu hodně, v současné době máme skoro 200 banánových beden materiálu,“ potvrdila vedoucí výzkumu Michaela Mácalová. Archeologové už na místě pracují déle než rok, celkem odhalili 2099 objektů.

Podle nálezů tady žijí lidé bez přerušení od mladší doby kamenné až po novověk. „Je tam třeba kus nádoby, která pochází až z východního Slovenska, tedy doklad, že lidé v té době měli takovéto dálkové kontakty,“ popsal vedoucí oddělení záchranných výzkumů Jan Frolík.

Vizualizace superlaseru ELI
Zdroj: ČT24

Archeologové tady nejpozději do konce týdne skončí. Už na začátku příštího týdne se do jejich naleziště zřejmě zakousne těžká technika. Superlaser za sedm miliard by měl být hotov v roce 2015.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)