Monoski pomáhají handicapovaným lyžovat

Jeseníky – V Jeseníkách si dnes zkoušely jízdu na sněhu děti po mozkové obrně. Pomohla k tomu speciální konstrukce – tzv. monoski. Lékaři se shodují, že handicapovaným pobyt na lyžích nejen pomáhá psychicky, ale také posiluje jejich kondici.

Nikola a Tereza mají dětskou mozkovou obrnu a jsou upoutané na vozík. Lyžování však milují, a tak se svými učiteli sjíždějí kopec vsedě na jedné lyži. Na rozdíl od zdravých lyžařů se dívky při jízdě jen minimálně pohybují, a tak se musejí důkladně obléknout. K tomu je navíc chrání i fusak. Pak stačí utáhnout pásy a už se jede k lanovce.

Při jízdě z kopce ovládá vozítko učitel. Pokud se s dítětem sladí, stačí řídítka jen přidržovat. Na nerovnosti reaguje monoski podobně jako obyčejné lyže. Pokud například vjede do hlubokého sněhu, vypne se vázání. „Niki je schopna hlavou a trupem vypomoct tak, že ji v podstatě v zatáčce jen stabilizuji a ona jde do oblouku sama,“ uvedl Petr Musálek, pedagog ZŠ a MŠ Ostrava Poruba a Nikola doplnila: „Lyžuju od páté třídy, co jsem nastoupila do této školy. Je to úplně super!“

Pro postižené děti je jízda na monoski obrovskou zábavou. Zároveň je ale důležitá i pro jejich psychiku. Dává jim totiž pocit svobody a navíc posiluje i jejich kondičku.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)