V Chomutově zateplí školy, fasádu navrhla žákyně osmé třídy

Chomutov – Chomutovský magistrát chce zateplit tři základní školy. Vedení jedné z nich – základní školy Březenecká – vyzvalo své žáky, aby sami navrhli barevné provedení nové fasády. Soutěž vyhrála žákyně osmé třídy Kateřina Sobotková.

V rámci projektu oslovilo vedení školy radnici s tím, že by barevné provedení zateplené fasády mohli navrhnout sami žáci druhého stupně. Vedení města souhlasilo, zbývalo jen, aby dodavatelská firma stanovila technické podmínky. „Já si myslím, že je to velmi dobře, protože si děti nebo žáci v rámci soutěže řeknou, do které barevné školy chtějí chodit,“ vysvětlil primátor Chomutova Jan Mareš (ČSSD).

Škola nechtěla projekt zdržet, proto celý konkurz realizovala učitelka výtvarné výchovy Dagmar Skálová během jediného měsíce. „Stavitel nám poskytl technický výkres, ten jsme nakopírovali dětem. Soutěže se zúčastnily jenom na základě dobrovolnosti,“ říká paní učitelka Skálová.

Třeba se jednou pochlubím svým dětem

Školní komise hodnotila skoro čtyřicet projektů. Nakonec se rozhodla pro návrh žákyně osmé třídy, který svým pojetím připomíná Krušné hory. „Základní škola Březenecká je hezky posazená na kopci a tím je pro mě tak nějak originální. Byla jsem úplně překvapená, protože jsem si myslela, že to může získat i někdo jiný než já,“ svěřila se autorka vítězného návrhu Kateřina Sobotková.

Těší ji prý i pomyšlení, že její návrh barevného provedení fasády bude na škole dlouhá léta. „Mohla bych říct i svým dětem: Tohle navrhovala vaše maminka,“ představuje si Kateřina.

Pokud vyjdou Chomutovu všechny plánované dotace na zateplení škol, mohou se žáci těšit na novou fasádu s projektem své spolužačky do letošních Vánoc.

Základní školy v Chomutově dostanou nový nátěr (zdroj: ČT24)