Garáž pod plzeňským domem shořela i se třemi auty

Plzeň – Požár podzemní garáže na plzeňském sídlišti Vinice způsobil včera pětimilionovou škodu. V plamenech zanikla tři odstavená auta. Tomu, že jsou ostatní vozy v pořádku, vděčí jejich majitelé především místní znalosti jednoho ze zasahujících hasičů. Příčinu požáru zatím zjišťují vyšetřovatelé, podle informací ČT auta zapálil zatím neznámý pachatel.

V garážích pod plzeňským bytovým domem začalo hořet po půl osmé večer, ohni přitom předcházela exploze. Hasiči evakuovali 30 obyvatel budovy, současně se snažili zachránit jejich auta. Zásah komplikoval hustý dým, kvůli kterému v garáži nebylo vidět. Rovněž evakuace lidí probíhala za tmy, zřejmě kvůli požáru přestalo fungovat světlo v domě.

Jako první začalo hořet auto značky BMW. Od něj se pak oheň rozšířil na další zaparkované vozy. Hasičům pomohla termokamera a také místní znalost jednoho ze zasahujících. „Tři vozidla zcela shořela. Ostatní hasiči dokázali před ohněm ochránit. Požár se na další vozy nerozšířil především díky jejich rychlému zásahu,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. I přes rychlý zásah bylo zničeno čtrnáct aut.

  • Následky požáru v garážích zdroj: HZS Plzeňského kraje
  • Následky požáru v garážích zdroj: HZS Plzeňského kraje

Škodu, kterou oheň způsobil, stanovili hasiči na pět milionů korun. Nikdo neutrpěl zranění. Proč začalo hořet, zatím zjišťují. Podle vyšetřovatele není vyloučeno, že šlo o úmysl a auta v garáži někdo zapálil. „V takovém případě by pachateli hrozil trest odnětí svobody i v délce osmi let,“ konstatovala policejní mluvčí Hana Šteflová.

Garáž i okolí částečně uzavřeny

Dosud neznámý pachatel ohrozil životy desítky lidí. Jako zázrakem nebyl v době požáru nikdo uvnitř garáží. Ty policie částečně uzavřela. Ve spodních garážích totiž prohořel celý strop a podle statiků nyní hrozí bezprostřední zřícení.

Jakýkoli pohyb v poničených částech garáží je podle statiků hazard se životem. Uzavřeno je i dětské hřiště. To je postaveno přímo na poničeném stropě. Vyšetřování záhadného vzplanutí osobních aut může trvat i několik týdnů.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)