ÚOHS zrušil soutěž na skladování příbramského odpadu za 50 milionů

Příbram/Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil padesátimilionový tendr příbramské radnice na provozovatele skládky komunálního odpadu. Město podle úřadu zvýhodnilo firmu, která provozuje skládku Bytíz u Příbrami. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné, město zřejmě vypíše novou soutěž. Starosta Pavel Pikrt se ovšem chce nejprve poradit s právníkem.

Firma SVZ Centrum, která provozuje skládku v Bytízu a vyhrála městský tendr, měla podle antimonopolního úřadu v soutěži výhodu proto, že nechce poplatky za odvoz a uložení odpadu. Podle ÚOHS ale musí zadavatelé veřejných zakázek zvažovat na jedné straně hospodárnost a na druhé otevřenost řízení více dodavatelům. „V obecné rovině je třeba při tomto střetu dát přednost větší otevřenosti zadávacího řízení,“ uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Příbramský starosta Pikrt naopak připomněl, že odpad z Příbrami v minulosti končil až na skládce v Chrástu. Nyní končí podstatně blíže, bytízská skládka leží ze dvou třetin na území Příbrami. Na výsledek tendru si stěžovaly firmy Rumpold-P a Rumplod – R Rokycany. Podle starosty jde o firmy, které odvážely příbramský odpad dříve, a to až do Chrástu. Teď jim odpadu ubylo.