Obyvatelé domů ohrožených sesuvem se odmítli evakuovat

Děčín - Obyvatelé tří děčínských domů odmítli evakuaci poté, co se včera po poledni ze svahu nad nimi zřítil kus skály a několik stromů. Příčinou pádu byl zřejmě silný vítr, přičemž skála dopadla jen pár metrů od jednoho z domů. Uzavřená je i přilehlá silnice. Odborníci teď řeší, jak nestabilní stav zabezpečit.

Tři stromy a jeden balvan spadly v děčínské městské části Horní Žleb včera po poledni. Nikomu se nic nestalo, místní silnice ale musela být na několik hodin uzavřena. Radnice chtěla preventivně evakuovat obyvatele tří ohrožených domů, většina ze 17 lidí ale odmítla.

„Nabídli jsme ubytování v hotelu ve městě, nicméně třináct osob se evakuovat nechtělo a zůstávají na vlastní nebezpečí,“ konstatovala mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. „Čtyři lidé odešli ke svým příbuzným,“ dodala.

Stromy spadly z prudkého svahu zřejmě kvůli silnému větru. Dva se zřítily na komunikaci a při pádu uvolnily balvan. Podle místních se něco takového nestalo poprvé. „Děje se to každou chvíli. Nikdo s tím nic nedělá. To, že znovu hrozí nebezpečí pádu, jsme hlásili už v sobotu. A v neděli to spadlo,“ řekl pro internetovou verzi Deníku Vít Spilka.

I mluvčí magistrátu potvrdila, že stromy v Horním Žlebu občas spadnou. „Nepamatuji ale, že by byla nutná evakuace,“ dodala. O zabezpečení svahu měl magistrát jednat s Lesy ČR dnes dopoledne.