Rozšíření placeného parkování až v roce 2014, radnice zuří

Praha - Slibované rozšíření parkovacích zón v hlavním městě je v nedohlednu. Radnice městských částí proto zuří, za dopravní studie zaplatily miliony korun. Pražský magistrát zpoplatnění parkování stále oddaluje, naposledy na začátek roku 2014. Ani to nemusí být poslední termín, město dosud nemá připravenou ani dokumentaci pro výběr správce.

Situace s parkováním v metropoli je zoufalá. Přespolní řidiči zabírají místo rezidentům, v některých ulicích se dokonce parkuje i ve dvou řadách. Rozšíření placených zón do městských částí Prahy 4, 5, 6 a 8 se ale magistrát stále brání. V současnosti jsou tzv. modré zóny zavedeny v centru města a v Praze 7.

Výnosy z parkování jsou přitom pro město nezanedbatelným zdrojem peněz. Jen za rok 2011 Praha od řidičů vybrala 250 milionů korun. „Až od odboru dopravy dostaneme zadání, co se od nás požaduje a v jaké šíři má informační systém být, jsme ho poté schopni připravit,“ slibuje magistrátní radní Eva Vorlíčková (TOP 09)

Rozšíření parkovacích zón
Zdroj: ČT24

Jednotlivé radnice vydaly za dopravní studie nutné k rozšíření zón miliony korun. Teď ale hrozí, že kvůli nestálému oddalování projektu skončí v koši. „Podmínkou pro realizaci placených zón je, že studie nesmí být starší dvou let,“ vysvětluje Lukáš Pokorný z odboru správy veřejného prostranství Prahy 5. Aktualizace výzkumů by přišla na další miliony.

Podle vedení magistrátu je rozšíření zón reálné nejdříve v roce 2014. V té době ale budou probíhat komunální volby a mnozí politici se obávají, že městské části ztratí před jejich konáním odvahu regulaci parkování zavést.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod