Opozice vypadla z dozorčích rad nemocnic ve Zlínském kraji

Zlín – Dozorčí rady krajských nemocnic se rozhodlo obměnit vedení Zlínského kraje. Mají teď méně členů a jsou zcela prosté zástupců krajské opozice. Podle hejtmanského náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) to kraji nikdo neukládá, opoziční strany jsou však pobouřeny a chtějí svolat mimořádné jednání zastupitelstva.

Nové dozorčí rady krajských nemocnic ve Zlínském kraji jsou devítičlenné, mají tak o dva členy méně než dříve. Čtyři místa v každé dozorčí radě patří zaměstnancům konkrétní nemocnice, jedno odborníkovi na zdravotnictví a zbylá čtyři politicky obsazují strany krajské koalice, tedy ČSSD, SPOZ a KSČM.

Hlavním důvodem obměny dozorčích rad nemocnic bylo jejich zeštíhlení, uvedl náměstek zlínského hejtmana Lubomír Nečas. Teď byly tak velké, že byl často problém svolat je. „Například v Uherském Hradišti se rada často nesešla, protože nebyla nadpoloviční část členů,“ poukázal Nečas. Kraj navíc ušetří desetitisíce korun, protože každý člen rady dostává dva tisíce měsíčně. Náměstek dodal, že zmenšením dozorčích rad nemocnic plní předvolební slib snížení počtu administrativních pracovníků a úředníků.

Opoziční strany STAN, TOP 09, ODS a KDU-ČSL, které dosud byly v dozorčích radách také zastoupeny, jsou však změnou pobouřeny. Chtějí kvůli tomu údajně svolat mimořádné zastupitelstvo, více chtějí jejich zástupci sdělit na odpolední tiskové konferenci.

Podle náměstka Nečase však musí opozici stačit, že má své zástupce ve zdravotním výboru, který dostává informace o hospodaření nemocnic. Na účast v dozorčích radách nemají nárok. „Nikde není dáno, jak mají být složeny dozorčí rady. Zodpovědnost za nemocnice má současné vedení, proto tam chce mít své zastoupení. Jestli jsme tři politické strany ve vedení kraje, moc míst na opozici v dozorčích radách nezbývá,“ zdůraznil Lubomír Nečas. Upozornil ovšem, že účast opozice v radách podporoval, krajské vedení však rozhodlo jinak.