Zákolanský cukrovar někdo zapálil, zjistili hasiči

Zákolany (Kladensko) – Rozsáhlý požár v areálu bývalého cukrovaru v Zákolanech na Kladensku někdo úmyslně založil. K takovému závěru dospěli po čtyřech měsících vyšetřování hasičští vyšetřovatelé. Kdo cukrovar, který v době požáru sloužil jako sklad a truhlárna, zapálil, však nevědí, žháře hledá policie.

Požár zákolanského cukrovaru označili hasiči za největší, který loni ve Středočeském kraji likvidovali. O možném žháři se v Zákolanech začalo spekulovat bezprostředně po události, nyní to hasiči potvrdili. Klíčový důkaz pro ně představuje záznam bezpečnostní kamery. Ve skladu instalatérských potřeb v prvním patře, odkud se požár rozšířil, předtím byla neznámá osoba. „Při jejím odchodu byl na záznamu patrný intenzivní vznik a rozvoj požáru,“ uvedl šéf krajských hasičských vyšetřovatelů Libor Pospíšil.

Mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek potvrdil, že se zapálením starého cukrovaru zabývají kriminalisté. Kvůli pokračujícímu vyšetřování však nechtěl zveřejnit podrobnosti.

Požár loni v listopadu způsobil škodu 40 milionů korun. Vypukl v noci, hasičům trvalo šest hodin, než se jim podařilo dostat plameny pod kontrolu. Svědci poté, co začalo hořet, zaznamenali výbuchy a dvacetimetrové plameny, které osvětlily celou obec. Shořel například sklad filmových kulis a drogerie nebo panely fotovoltaické elektrárny na střeše budovy. Velké škody vznikly také na historickém cukrovarském objektu z roku 1880 a na uskladněném zboží.