Jedinou hostiárnu v Česku ohrožuje polská konkurence

Bílá Voda (Jesenicko) - Pekárna, kde se vyrábějí hostie, musí hledat náhradní výrobu i přesto, že je jediná v republice. Zájem farností o oplatky z Bílé Vody na Jesenicku dlouhodobě klesá kvůli úbytku věřících. Do republiky se navíc tlačí konkurence z Polska.

Hostie se tady vyrábí už téměř 30 let. „Ta výrobna hostií tady v Bílé Vodě začala někdy v roce 1985 a pekly to tady řeholní sestry,“ uvedl jednatel společnosti Unita Milan Uhlíř. Pekárna ročně vyrobí až dvacet milionů hostií. K jejich výrobě jsou potřeba pouze dvě suroviny – mouka a voda. Hotové těsto pak speciální pumpa vstřikuje na plotny v pečícím stroji. Tady se hmota asi minutu peče při zhruba 170 stupních Celsia. Hotové pláty pak míří do vlhčírny.

Většina tržeb jde z lázeňských oplatků

Hostiárna se ale dostala do útlumu díky levnější polské konkurenci. Zatímco sáček s tisícovkou českých hostií přijde na dvě stě korun, Poláci si za stejný počet kusů počítají zhruba sto třicet korun. Sáček s hostiemi vydrží kostelu v menším městě zhruba 2 měsíce. Hostiárna se tak pustila do pečení lázeňských oplatků. V současné době jejich výroba tvoří dvě třetiny tržeb společnosti.

O případném vývozu hostií do zahraničí firma, kterou provozuje ostravsko-opavská charita, neuvažuje. V okolních zemích totiž hostie vyrábí řeholnice a často z prodeje žijí celé kláštery. Výrobce z Bílé Vody jim proto nechce konkurovat.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)