Na Národní třídě hořel Topičův dům, galerii s obrazy plameny nezasáhly

Praha - V Praze na Národní třídě ráno hořela střecha Topičova domu, který je významnou secesní památkou. Hasiči evakuovali deset lidí, jeden člověk skončil v péči záchranářů poté, co se nadýchal kouře. Požár naštěstí neohrozil galerii s obrazy zhruba za sto milionů korun. Příčina požáru je předmětem šetření, předběžná škoda byla odhadnuta na milion korun.

Hořet začalo ráno před 4:30. Od té doby byla uzavřena doprava od Národního divadla k ulici Karolíny Světlé, na Národní třídě byla přerušena tramvajová doprava. Jednotlivé linky byly odkláněny po vltavském nábřeží. Na zkrocení ohně stačily dvě hasičské jednotky, kolem sedmé hodiny se mohli nájemníci vrátit do svých domovů.

S ohledem na galerii umístěnou o dvě patra níže hasiči počítali s případnou záchranou uměleckých děl. Zasahující jednotky zavedly bezpečnostní opatření k ochraně majetku vysoké hodnoty, v případě potřeby by byly obrazy převezeny speciálním vozem za asistence policie. Takový postup ale nakonec nebyl nutný.

Dopravní podnik kvůli zásahu hasičů odklonil tramvajové linky 6, 9, 18 a 22. Náhradní doprava nebyla zavedena, informoval dopravní podnik na webu.

Dům na Národní třídě má bohatou kulturní historii. Jméno má po někdejším nakladateli Františku Topičovi. V budově postupně sídlilo nakladatelství, knihkupectví a galerie. V proslulém Topičově salonu, založeném roku 1894, se prodávaly originály obrazů, plastik i předmětů užitého umění.

V roce 1936 prodal Topič svůj dům Jaroslavu Stránskému, synovi zakladatele Lidových novin, který zde umístil redakci tohoto listu. Topičův Salon byl po rekonstrukci znovu otevřen v roce 2008. V galerii se rovněž konají aukce výtvarného umění.