Brněnská věž převzala žezlo nejvyšší budovy v ČR

Brno - Nová nejvyšší budova v České republice měří 111 metrů. Brněnský AZ Tower čeká v polovině dubna kolaudace, v budově už se upravují pouze interiéry. Brněnský dům svou výškou předčil o 2 metry dosud nejvyšší kancelářský věžový dům City Tower v Praze. Jeho majitelé ale o prvenství přijít nechtějí a brání se: dům je prý ve skutečnosti vyšší.

Stavebníci pracují už jen na vnitřních prostorách AZ Toweru, dokončují například vstupní atrium, kde bude restaurace, obchody, fitness centrum a autosalon. „Stavba je dokončena a nyní se provádí poslední nutné práce, individuální a komplexní zkoušky, než budovu začneme předávat ke kolaudaci,“ prohlásil projektový manažer Pavel Tureček.

Celá stavba má stát 800 milionů korun. Podle posledních informací investoři prodali zhruba 60 procent všech prostor v mrakodrapu, jednotlivci a firmy volí spíše koupi než pronájem.

Kupují tu i zájemci o byty, dům nabízí 17 apartmánů, volné jsou už jen dva. Za cenu 16 milionů korun bez DPH je prodaný i největší z nich, mezonetový byt o rozloze 330 metrů čtverečních, který bude ve 28. a 29. patře budovy.

První až třetí patro mrakodrapu bude náležet obchodní pasáži. V ostatních podlažích vzniknou kanceláře, několik obsadí byty a v nejvyšším, třicátém patře bude technické zázemí. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 275 aut.

AZ TOWER
Zdroj: ČT24

Je AZ Tower opravdu nejvyšší?

AZ Tower je sice první mezi budovami, nad Českem se ale tyčí ještě vyšší konstrukce. Nejvyšší z nich jsou dva stožáry rozhlasového vysílače Liblice u Českého Brodu, které ční do 355 metrů. Jednou z nejznámějších výškových staveb v zemi je 216 metrů vysoká Žižkovská věž v Praze, odkud se šíří signál rozhlasu i televize.

Pak už následují zmíněný brněnský mrakodrap se 111 metry a dosavadní česká dominanta City Tower s oficiální výškou 109 metrů. Jeho majitelé se ale prvenství vzdát nechtějí a tvrdí, že jde jen o výšku 27 pater. V reálu je prý mrakodrap vyšší. „Podle technické dokumentace je výška budovy 112 metrů. Na střeše jsou plošiny pro výtahy,“ uvedl jejich zástupce Stanislav Zeman.

A o titul nejvyšší budovy se uchází i jedna stavba sloužící k ryze průmyslovým účelům, totiž 145 metrů vysoký blok tepelné elektrárny Ledvice v severních Čechách, kterou je mimochodem možné i navštívit v průběhu exkurzí do elektrárny.

  • O přední místa v žebříčku nejvyšších budov světa v posledních letech bojují Asie s orientem. Tchajwanská Taipei 101, která o osm metrů překonává půlkilometrovou hranici, je na třetím místě. Stříbrná pozice připadá o téměř sto metrů vyššímu Royal Clock Tower Hotelu v saudskoarabské Mekce. Ale ani tato monumentální stavba nestačí na nejvyšší budovu světa - v roce 2010 slavnostně dokončený dubajský Burdž Chalífa - zářivá jehla z betonu a oceli se svými 828 metry vyčnívá i mezi okolními mrakodrapy.
  • Už letos by měla žezlo nejvyšší budovy převzít čínská Sky City, na opravdu kolosální stavbu - saudskoarabskou Kingdom Tower si budeme muset počkat ještě dalších pět let.
  • Evropské země s těmito obry nemohou soupeřit. Nejvyšší z nich, londýnský mrakodrap přezdívaný Střep se s 310 metry musí spokojit až s 56. příčkou. Ale není to taková ostuda - i dominanta New Yorku - Empire State Building se za 80 let od svého vzniku propadla na dvacátou pozici.