Část superpočítače silného jako 3900 notebooků je v Ostravě

Ostrava - Do areálu ostravské Technické univerzity za přísných bezpečnostních podmínek dorazila první část superpočítače pro Národní superpočítačové centrum IT4Innovations. Ve speciálním kontejneru o rozměrech třikrát třináct metrů ji z Francie přivezli tamní kybernetičtí experti. Superpočítač, jehož výkon je srovnatelný s 3900 běžnými notebooky, vzniká ve dvou etapách. Dnes byla dodána menší část a zároveň se koná nový tendr na dodávku finální části superpočítačové technologie. V moravskoslezské metropoli má do roku 2015 vyrůst moderní zázemí pro nejvýkonnější počítač u nás.

Členové ostravského superpočítačového týmu pro kontejner (tzv. MoBull) připravili v areálu Vysoké školy báňské-TU Ostrava (VŠB-TU) zpevněnou plochu vybavenou chladicími systémy, záložními energetickými zdroji, agregáty a dalšími zařízeními. Některá z nich dorazila do Ostravy před osmi dny.

„Superpočítač jsme do kontejneru umístili proto, abychom nemuseli čekat na dokončení nové budovy superpočítačového centra IT4Innovations. Čeští vědci potřebují velké výpočetní zdroje a potřebují je nyní,“ vysvětlil ředitel superpočítačových služeb IT4Innovations Branislav Jansík.

Následovat nyní bude finální konfigurace a testování superpočítače. „Počítač se musí nainstalovat, propojit s podpůrnými systémy, jako je chlazení či energie. V dnešním počasí se může zdát, že chlazení nepotřebuje, ale věřte, že superpočítač se bez něj neobejde,“ tvrdí rektor VŠB-TU Ivo Vondrák. Během května by měl začít jeho zkušební provoz.

Vizualizace nového IT centra
Zdroj: ČT24

Ostrava by tak měla mít vůbec nejvýkonnější počítač v republice, který bude patřit mezi sto nejvýkonnějších strojů světa. Stroje s podobným výkonem fungují například v Barceloně, italské Bologni či německém Juelichu. „Nyní se dostáváme do elitního klubu těch, kteří mají v Evropě superpočítač,“ pochvaluje si Vondrák.

Univerzita má pro stroj připraveno mnoho využití. „Jedním z nich je grantová soutěž, o kterou se mohou ucházet vědci z Česka i zahraničí. V současné chvíli poptávka převyšuje možnosti, které ten superpočítač má,“ uvedl Vondrák. Na superpočítači se bude počítat například v oblasti nanotechnologií, biomedicíny, při vývoji nových léčiv, ve strojírenství či automobilovém průmyslu a dopravě.

Ivo Vondrák, rektor VŠB-TU Ostrava:

„Problematika různých tvarových optimalizací, to znamená hledání nejlepších tvarů pro strojní součástky, návrh nových materiálů, to jsou všechno věci, které se dají na tom superpočítači simulovat. Lze pomocí něj ale také řešit problematiku sledování povodní nebo dopravy.“

Vizualizace ostravského počítačového centra
Zdroj: ČT24

Náklady na první část jsou 90 milionů korun. Celkově má projekt Národního superpočítačového centra IT4Innovations hodnotu zhruba dvě miliardy korun. Zahrnuje i nově rozestavěnou budovu centra za zhruba 193 milionů korun, která pak bude ukrývat celý superpočítač i všechny související výzkumné aktivity. VŠB - TUO získala na projekt 1,8 miliardy korun z evropských fondů.

Vysoká škola od počátku spolupracuje s Ostravskou univerzitou a VUT Brno, na jedinečném projektu se také podílí Ústav geoniky Akademie věd. Národní superpočítačové centrum je součástí mezinárodní sítě.

Rozhovor s Ivem Vondrákem (zdroj: ČT24)

Vedení Vysoké školy báňské se od začátku snaží superpočítač popularizovat, proto také vyzvalo veřejnost, aby pomohla vybrat stroji vhodné jméno. „Přišlo asi pět tisíc návrhů. Mnohé odkazují na Ostravu, například Chachar, Baník, Halda,“ uvedla Klára Janoušková z Vysoké školy báňské-TU Ostrava. Mezi dalšími návrhy je také Centrální mozek lidstva nebo Matrix. Komise už vítězný návrh vybrala, veřejnosti ho však chce představit až v květnu při slavnostním křtu provozu superpočítačové technologie.