Hledaného muže našla jihočeská policie po týdnu, když zapálil chatu

Jindřichův Hradec – Po týdnu pátrání nalezla jihočeská policie muže z Jindřichova Hradce, kterého hledala poté, co se měl pokusit zabít svoji družku. Policisté ho nalezli u hořící chaty v obci Děbolín, předpokládají, že se v ní skrýval a z neopatrnosti ji zapálil. Protože byl zraněný a podchlazený, převezli ho do nemocnice.

Po devětadvacetiletém muži, který zřejmě trpí duševní poruchou, pátrala policie od minulého pondělí. V neděli v noci se podle kriminalistů pokusil zavraždit svoji družku, ta před ním však uprchla – skryla se na zahradě a potom požádala o pomoc v sousedním domě. Útočník sám se potom dal na útěk, nejprve odjel autem k jindřichohradeckému letišti, odkud zmizel.

Na cestu se muž vydal nevybaven na mráz, který panoval. „Když po pokusu o vraždu utekl, byl velmi špatně oblečený. Například na nohou ani neměl boty,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Zřejmě se proto skrýval v různých objektech na Jindřichohradecku. Policie ho v minulém týdnu hledala, do pátrání se zapojilo 200 policistů – nebyli však úspěšní. Nakonec se ale prchající muž v úterý večer prozradil sám, zřejmě neopatrností založil požár chaty, ve které se skrýval. Ta byla asi kilometr od místa, které policisté prohledávali.

Požár chatu zničil, zbyly jen zděné základy. „Když hasiči přijeli na místo, byla chata již kompletně shořelá,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Policejní vyšetřovatel odhadl škodu na milion korun. Muž sám utrpěl zranění, proto zatím skončil v nemocnici. Policisté by chtěli, aby odtud zamířil do vazební věznice.