Soutěž o dopravce na Rokycansko se protáhne, vítěz zatím nemá smlouvu

Plzeň – Další odklad zahájení provozu dopravce vybraného ve veřejné soutěži chystá Plzeňský kraj na Rokycansku. Tendrem se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který ještě nerozhodl. Kraj proto s dopravcem Autobusová doprava Miroslav Hrouda nestihne podepsat smlouvu natolik včas, aby bylo vše připraveno k začátku příštího roku. I kdyby ÚOHS tendr nezrušil, odsunul by se začátek provozu podle podmínek soutěže o několik měsíců.

Tendr na provozování regionálních autobusových linek v části Rokycanska působí Plzeňskému kraji potíže již několik let. Poprvé ho musel úplně zrušil, když se vyskytla chyba v zadávací dokumentaci. Kvůli tomu bylo nutné posunout zahájení provozu o celý rok na leden 2014. Odvolání neúspěšných uchazečů ČSAD autobusy Plzeň a ČSAD Vsetín k antimonopolnímu úřadu teď znemožňuje kraji podepsat smlouvu s vítězem. Teď už kraj předpokládá, že ani od začátku příštího roku autobusy vybrané v soutěži jezdit nezačnou, a to ani v případě, že ÚOHS celou soutěž nezruší. „Dopravce by s námi už nemusel podepsat smlouvu. Vítěz tendru má totiž mít podle podmínek výběrového řízení rok na to, aby si zajistil autobusy i zázemí, jako je depo a myčka,“ vysvětlil krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer.

Ředitel krajského dopravního odboru Jaroslav Vejprava neočekává, že by antimonopolní úřad tendr zcela zrušil, připomínky vyřazených firem podle něj nejsou tak zásadní. Očekává ale, že bude třeba odsunout zahájení provozu o několik měsíců – podle toho, kdy bude možné smlouvu podepsat. „Musíme počkat, co ÚOHS rozhodne, abychom mohli uzavřít smlouvu s vítězem,“ shrnul Vejprava.

Společnost Autodoprava Miroslav Hrouda, která patří do skupiny Škoda Transportation, může získat smlouvu na 20 linek v oblasti Radnice a Zbiroha. Jezdit na nich bude osm let za 200 milionů korun. Podmínkou, kterou kraj v soutěži kladl, bylo především nasazení částečně nízkopodlažních autobusů, kterých má být 32.

Kraj dále připravuje druhý tendr na severní část okresu Plzeň-sever, ale vyhlásí ho až po definitivním uzavření první soutěže. Do roku 2019 chce postupně vyhlásit výběrová řízení na autobusové linky v celém regionu, což mu má zajistit finanční úspory a cestujícím pohodlí.