Liberecká nemocnice má nové představenstvo – bez Kittnera

Liberec – Spor mezi vlastníky liberecké nemocnice končí. Liberecký kraj a město Liberec se sice nedokázaly domluvit na změnách v představenstvu, jejich spory ale vyřešil ekonomický ředitel nemocnice Jiří Kittner, který se rozhodl odejít ze své funkce i z představenstva. Z představenstva rezignovali také hlavní sestra Hana Bláhová a urolog Vladimír Šámal. Díky tomu kraj, který proti vůli města prosazoval obměnu představenstva, dosáhl svého a do vedení nemocnice se dostali čtyři noví lidé.

O to, kdo bude mít rozhodující slovo v liberecké nemocnici, se kraj s městem přel od prosince. Hlavní postavou byl ekonomický ředitel nemocnice a bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS), kterého se chce zbavit především Změna pro Liberec – ve městě opoziční, na krajském úřadě však koaliční strana. „Jednou pro vždy odstřihnout vedení nemocnice od přímého vlivu politiky,“ žádal Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec, který je předsedou představenstva Krajské nemocnice Liberec.

Exprimátor Kittner se teď rozhodl spor ukončit tím, že z nemocnice odejde. „Protože odmítám, aby se nemocnice a její budoucnost staly obětí politické pomsty, rozhodl jsem se rezignovat a z Krajské nemocnice Liberec odejít,“ zdůvodnil svoji rezignaci z představenstva i odchod z pozice ekonomického ředitele. Z představenstva odešli také hlavní sestra Hana Bláhová a urolog Vladimír Šámal.

Novými členy představenstva se stanou tři primáři – přednosta traumacentra Richard Lukáš, přednosta neurocentra Petr Suchomel a přednosta kardiocentra Rostislav Polášek. „Primáři, přes které protéká většina rozpočtu nemocnice, budou v představenstvu. Na základě úhradové vyhlášky a snížení příjmů od zdravotních pojišťoven zhruba o 100 milionů korun bude nutné hledat úspory,“ vysvětlil liberecký hejtman Martin Půta. Na dlouhodobě neobsazené křeslo v představenstvu potom zasedne bývalá ekonomická ředitelka liberecké nemocnice Miloslava Tanečková. Ta působila v týmu bývalého ředitele Luďka Nečesaného, který odešel pro neshody s bývalým vedením kraje, a prozatím bude působit i jako ekonomická ředitelka místo Kittnera.

Změny se naopak nedotkly postu generálního ředitele. Nové představenstvo i dozorčí rada ale naznačily, že by to tak nemuselo zůstat.

Lucie Pokorná o změnách v představenstvu liberecké nemocnice (zdroj: ČT24)