Obyvatelé Žihobcí podali trestní oznámení na radnici kvůli poplatkům

Žihobce (Klatovsko) – Několik trestních oznámení na vedení obce Žihobce dostala klatovská policie od jejích obyvatel. Radnice podle nich nezákonně vybírala poplatky na přípravu kanalizačních přípojek, které každého v obci stály deset tisíc korun. Případem se zabývalo už i ministerstvo vnitra.

Obyvatelé Žihobcí se cítí vedením své obce podvedeni. Zastupitelstvo v září 2009 stanovilo desetitisícový poplatek za přípojky k nové kanalizaci, ačkoli tentýž den také rozhodlo, že náklady od hranice pozemku do kanalizačního řádu bude hradit obec. Nad poplatkem se podivovalo ministerstvo vnitra a chtělo od starosty Karla Baumruka vysvětlení. To zase překvapilo občany, kteří poplatky zaplatili. „Na podzim 2012 jsme se dostali k informaci, že se údajně jednalo o dobrovolný příspěvek, který občané platit nemuseli,“ přiblížil obyvatel Žihobců Petr Mišák. Poplatek zaplatilo 120 lidí.

Starosta na dobrovolnosti desetitisícového poplatku trvá, současně ale radnice rozesílá lidem faktury a upomínky o nezaplacení – Petr Mišák dostal hned tři. Ministerstvo vnitra po stížnosti obyvatel jednání obce zkoumalo a našlo několik pochybení v tom, jak zastupitelstvo schvalovalo rozhodnutí rady. Děním v obci se začala zabývat i policie. „Bylo zahájeno trestní řízení. V současnosti vzhledem ke stádiu šetření nemůžeme podat další informace,“ uvedla její mluvčí Dana Ladmanová.

David Havlena o poplatcích v Žihobcích (zdroj: ČT24)