Hašek: Havárii Dukovan bychom zvládli vyřešit

Dukovany (Třebíčsko) – Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) ubezpečuje občany, že pro případ havárie Dukovan je integrovaný záchranný systém na jižní Moravě plně funkční. Řekl to na brífinku k ukončení cvičení Zóna 2013, které mělo ochranná opatření a součinnost jednotlivých důležitých orgánů v případě havárie elektrárny prověřit. Cvičení se zúčastnilo téměř 1 600 lidí. Hašek považuje jadernou elektrárnu Dukovany za jednu z nejbezpečnějších.

Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje

„Komunikaci hodnotím jako dobrou. Cvičení bylo převážně štábní, nikdo se proto nesetkal třeba s kolonami autobusů, které by převážely evakuované osoby. Kdyby k tomu opravdu došlo, jsme si vědomi toho, že by byly zasaženy tisíce nebo dokonce desetitisíce občanů. Chci je ale ubezpečit, že pro případ této mimořádné události je integrovaný záchranný systém na jižní Moravě plně funkční. Já jako hejtman vím, že se na jeho složky mohu plně spolehnout.“

Podle mluvčí Kraje Vysočina Jitky Svatošové by mělo být podrobné vyhodnocení vypracováno v následujících týdnech a měsících. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) tvrdí, že vše probíhalo bez větších problémů a cvičení nemělo žádný dopad na běžný chod regionu, obcí a domácností.

Krizový štáb Kraje Vysočina by měl také vyřešit, zda mají vyhlášená ochranná opatření v praxi platit plošně pro celou zónu, nebo rozdílně podle rozsahu zasažení. Stanovit by se měl způsob přenosu konkrétních lokálních informací, které by měli obdržet lidé ukrytí před následky případné jaderné havárie. „Potřebné informace by měly být zveřejňovány i v cizích jazycích, minimálně v angličtině a němčině,“ uvedla mluvčí.

Cvičení Zóna 2013
Zdroj: ČT24

Porucha na zařízení elektrárny vyvolala stav nebezpečí, naštěstí jen cvičně

Námětem cvičení, které začalo v úterý, byla porucha na zařízení elektrárny, která později přerostla v jadernou havárii s únikem radioaktivity do okolí. Kvůli fiktivnímu úniku radioaktivity mimo areál elektrárny byl podle scénáře cvičení po poradě hejtmanů Vysočiny a Jihomoravského kraje cvičně vyhlášen stav nebezpečí. Oba hejtmani pak požádali vládu o vyhlášení stavu nouze. V okruhu 20 kilometrů v okolí elektrárny byl cvičně omezen pohyb osob a techniky. Krizový štáb řešil možnosti evakuace obyvatelstva, školských a sociálních zařízení.

Předchozí podobné cvičení se v okolí dukovanské elektrárny uskutečnilo v roce 2008. Na místní, krajské i centrální úrovni se ho zúčastnilo více než 500 lidí a kolem 50 kusů techniky.

Brífink k ukončení cvičení Zóna 2013 (zdroj: ČT24)