Obchodní dům zůstane po zřícení podhledu zavřený minimálně do pátku

Plzeň – V plzeňském multikině Cinema city se odpoledne zřítila část závěsného podhledu. Zranilo se pět lidí, poranění ale nejsou podle záchranářů vážná. Příčina havárie zatím jasná není. Hasiči evakuovali 800 lidí, z toho 87 přímo z prostor kina. Obchodní dům zůstane minimálně do pátku uzavřený, poté rozhodne statik. Policie vyšetřuje případ jako obecné ohrožení.

Podle svědka události Jiřího Nenutila se v prvním případě kolem 14:00 zřítil sádrokartonový podhled mezi pokladnami a schody ke kinosálům o ploše desítek metrů čtverečních. „Viděl jsem pouze jednu lehce zraněnou ženu, které jsem pomáhal,“ řekl. Ze stropu se po odloupnutí sádrokartonu začala lít voda, dodal. 

„Uvolnily se části sádrokartonových podhledů v části předsálí kina. Z důvodu napojení konstrukce podhledů na systém protipožární ochrany došlo k poškození a aktivaci celého systému protipožární ochrany budovy nákupního centra,“ uvedla v prohlášení za firmu Plzeň Plaza Anna Rýznerová.

Příčina havárie podle ní není známa. Strop při pádu poškodil vodovodní potrubí a proud vody se podařilo zastavit až po čtvrthodině. „V tuto chvíli nemáme informace, že by došlo k poškození konstrukcí stropů či podhledů v jiných jednotkách nákupního centra,“ uvedla. Statik posoudí stav nosných konstrukcí a určí další postup.

Policisté přitom po celé odpoledne pouštěli dovnitř zaměstnance, kteří měli v obchodě osobní věci, ale okamžitě po jejich převzetí museli objekt opustit. Do pátku má být uzavřeno také venkovní parkoviště, v provozu zůstal jen sousední parkovací dům. Obchodní dům zavedl pro kupující i zaměstnance speciální telefonní linku 257 090 600.

Obchodní a zábavní areál Plaza, Fantasy Park a parkovací dům za 1,2 miliardy korun v centru Plzně byl veřejnosti otevřen v prosinci 2007, desetisálové multikino Cinema City o čtyři měsíce později.

  • Případy zřícení stropů ve veřejných budovách, které neprocházejí rekonstrukcí, jsou poměrně vzácným jevem. Letos v lednu se v hypermarketu Globus na pražském Zličíně propadla část stropu nadzemních garáží. Pod sutinami zůstal dodávkový vůz patřící hypermarketu; nikdo nebyl zraněn.
  • V listopadu 2011 se v Rumburku na Děčínsku zřítil strop v bývalé továrně Bytex. Trosky zavalily zaměstnance firmy, která budovu vyklízela. Muž následkům zranění podlehl. V únoru 2008 se náhle propadl strop v Ústavu sociální péče v Jinošově na Třebíčsku. Jeden klient ústavu byl při nehodě vážně zraněn.
Vyšetřování propadu části stropu v plzeňském obchodním centru (zdroj: ČT24)