Smíchovské květináče vadí památkářům, udělili radnici pokutu

Praha – Za loňské rozmístění obřích květináčů v ulicích dostala Praha 5 pokutu od městských památkářů. Městská část zaplatí 147 tisíc za to, že květináče umístila na památkově chráněných místech bez schválení magistrátního památkového odboru. Radnice se již dříve proti rozhodnutí odvolala, ale nyní pokutu potvrdilo ministerstvo kultury.

Mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová potvrdila, že městská část dostala pokutu za umístění květináčů v ulicích, více však nechtěla říct. Podle předsedy odboru památkové péče pražského magistrátu Jiřího Skalického jde o 147 tisíc korun, udělení sankce potvrdilo ministerstvo kultury. „Důvodem pokuty je to, že neoprávněně umístili tyto objekty jak v památkové rezervaci, tak v památkové zóně,“ řekl šéf městských památkářů.

Památkářům vadilo především umístění obřích betonových květináčů na Hořejším nábřeží a ulicích Svornosti a Strakonická, které jsou součástí Pražské památkové rezervace (v případě nábřeží), resp. památkové zóny Smíchov (v případě ulic). O povolení měla smíchovská radnice památkáře požádat v případě 98 květináčů.

Obří květináče na stromky a keře nechala Praha 5 rozmístit do frekventovaných ulic loni v létě. Úřad městské části však narazil u občanů, kterým se květináče nelíbí a dokonce donutili radnici k přemístění části z 245 nádob. Městská část přesto na projekt, který má zlepšit životní prostředí, zřejmě dostane 16 milionů korun z Evropské unie, dalších 1,5 milionu korun doplatí ze svého.