Vybavení staré i padesát let – realita mnoha odborných škol

Opava – Pomůcky staré i padesát let jsou realitou v odborných učebnách mnoha škol. Ministerstvo školství teď nabízí šanci, jak je zmodernizovat. Z evropských fondů přispěje téměř dvěma miliardami korun. Chce tak zároveň zvýšit zájem o technické vzdělání. V Moravskoslezském kraji se o peníze uchází 16 středních škol.

Příkladem může být Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky v Ostravě. Praktická výuka v některých učebnách probíhá na zařízeních, která pocházejí ještě z 60. let minulého století.

Jako by se tu téměř zastavil čas. Vybavení řady škol pokulhává. Za jejich zdmi je už všechno o hodně dál. „Už by to fakt chtělo modernější vybavení,“ shodují se studenti.

„V těchto podmínkách se učí těžce, studenti si musí zvykat pracovat ve velkých skupinách, takže třeba dvojice, nebo trojice je schopna si ten pokus odzkoušet a ten daný fyzikální jev pochopit, jinak zbytek jenom sleduje,“ tvrdí vyučující fyziky Marie Kubíčková.

„Máme zájem modernizovat učebny praxe pro obor elektrotechnika a učebnu pro přírodovědné vzdělání, to jest fyziku,“ potvrdil Jaroslav Král, ředitel SPŠ elektrotechniky a informatiky.

Zastaralé odborné učebny na školách (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství nabízí pomoc

Ministerstvo školství teď nabízí pomocnou ruku v podobě téměř dvou miliard korun z Evropských fondů. „Z toho může Moravskoslezský kraj žádat maximálně 240 milionů korun a ty chceme rozdělit mezi 16 středních škol, které poskytují technické vzdělání,“ řekl Libor Lenčo, vedoucí odboru školství v Moravskoslezském kraji.

Nového vybavení by se mohly školy dočkat ještě v letošním roce.

Vydáno pod