Karlovarský Národní dům se dočkal rekonstrukce

Karlovy Vary – Kdysi vyhlášený hotel Národní dům v Karlových Varech má po dvaceti letech novou střechu. Rekonstrukce značně zchátralé památky začíná i uvnitř objektu. Soukromá firma tu buduje znovu hotel. Některým lidem se ale nelíbí, že stavaři nedodržují původní vzhled domu.

Národní dům, tehdy ještě pod názvem hotel Střelnice, byl postaven v roce 1901. Centrem zábavy býval i v dobách socialismu. Posledních dvacet let ale kvůli nezájmu předešlých majitelů chátral. Dovnitř zatékalo, trámy ničila dřevomorka. Architekt a autor projektu Národní dům Jan Fousek říká, že některé části byly kompletně degradované.

Teď už má Národní dům střechu novou. Podle pamětníků ale firma nerespektuje původní podobu. Jiří Böhm upozornil na jinou střešní krytinu a chybějící ozdobné prvky. Obnovit původní vzhled Národního domu do detailu požaduje i magistrát. Firma se tomu nebrání. Obnovila už fiály na bočních stěnách domu. Podle architekta ale musí vyřešit systém jejich ukotvení nad hlavním vchodem.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Pod dohledem památkářů teď firma začne i s rekonstrukcí interiéru. Opravuje se už nosná konstrukce střechy hlavního sálu. Po dokončení střechy a nosné konstrukce začne oprava sálu, kde se konalo kdysi slavné varieté Orfeum a Česká televize tu natáčela i jeden díl seriálu Cirkus Humberto. Rekonstrukce Národního domu má být hotová nejpozději na jaře 2015.