Sdružení Euregio Egrensis slaví 20 let

Karlovarsko – Městům a obcím v Česku a Německu pomohlo sdružení Euregio Egrensis získat už miliony eur na drobné projekty. Jde výhradně o přeshraniční dotace. Evropská komise za celou dobu nenašla ani jedno pochybení při jejich čerpání.

Osm set projektů za více než 100 milionů eur, taková je bilance Euregia Egrensis po dvaceti letech existence. Sdružení pomáhá radnicím v Česku a Německu získat peníze na přeshraniční projekty. Prezident Euregio Egrensis Čechy František Čurka informoval, že v současné době sdružení čítá 67 obcí a měst. „Máme 127 členů v Bavorsku, za poslední rok se připojily další tři obce, takže i u nás ten zájem stále trvá,“ uvedla prezidentka Euregio Egrensis Bavorsko Birgit Seelbinder.

Nejúspěšnější při čerpání přeshraničních dotací byl zatím Cheb. V roce 2006 město revitalizovalo zanedbané území podél řeky Ohře. Euregio se ale zaměřuje hlavně na menší projekty, jako je stavba dětských hřišť, vydávání turistických map nebo výuka jazyků na obou stranách hranice. „Euregio zpracovává astronomický počet malých projektů, město Sokolov několikrát čerpalo desetitisíce až statisíce,“ říká místostarosta Sokolova Karel Jakobec (ODS).

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od regionálních operačních programů nikdy nenašla Evropská komise u těch přeshraničních chyby. První Euregia vznikaly v Evropě v 60. letech, například mezi Německem a Francií. Po pádu železné opony se spojily tři regiony. „Bavorsko a Sasko byly od sebe vzdálené skoro jako New York a Moskva, takže nás to sblížilo, ale k Česku jsme jako východní Němci měli na začátku blíž,“ nechal se slyšet prezident Euregio Egrensis Sasko Ralf Oberdorfer.

Euregio Egrensis teď ale řeší svou budoucnost. Peněz na dalších sedm let bude méně.