Zásoby na Sněžku poprvé po 50 letech vynesli nosiči

Vrchlabí - Víc než tři sta kilogramů zásob včera vynesli dobrovolníci až na Sněžku. Cestu si museli prošlapávat hlubokým sněhem a závějemi. Kvůli stavbě nové lanovky je to ale teď jediný způsob, jak jídlo a pití do České poštovny na vrcholu naší nejvyšší hory dopravit. Tradiční nosiči se tak do Krkonoš vrátili více než po padesáti letech.

Osmdesátiletý Helmut Hofer je poslední z pravých krkonošských nosičů. Jeho rodina dopravovala zásoby na hřebenové boudy přes sto let. Teď už je mu ale líp v teple. Cestu vánicí na Sněžku rád přenechá mladším. Ti na osmikilometrový výstup s převýšením skoro 900 metrů vyrazili v deset hodin, cestu přes Růžovou horu si nejdřív museli prošlapat. Někteří to v zimě zkusili vůbec poprvé. „Právě při cestě na Sněžku je dobrá možnost získat takovouto zkušenost a pokoru,“ podotýká zkušený nosič–dobrovolník Michal Uriga z Pece pod Sněžkou.

„Zima se nám tak prodloužila, že už tady máme skoro všechno vypité, nesly se tedy nealkoholické nápoje. Pánové měli limit 25 kilogramů, pro dámy jsme měli 12,5 kilogramu,“ uvedl majitel České poštovny Milan Blaha. Přestože se oficiálně nejednalo o závod, časy se nosičům i tak měřily. Ten nejrychlejší vynesl svůj náklad na Sněžku za necelé 2,5 hodiny. Dřív si nosiči v Krkonoších nakládali na jednoduché dřevěné krosny zhruba devadesát kilo. Na Sněžku ale dopravili i 140kilový trezor nebo třeba piáno. Poslední odešel do důchodu v roce 1961.

Zásoby na Sněžku poprvé po 50 letech vynesli nosiči (zdroj: ČT24)