Multikino v plzeňské Plaze zůstává zavřené. Otevření posouvá o týdny

Plzeň - Plzeňské multikino v obchodním centru Plaza, kde se minulý čtvrtek po poledni zřítil podhled v předsálí a zranil pět lidí, bude otevřeno nejdříve za tři týdny. Nejpozději by však mohlo otevřít 1. května. Podle páteční informace vedení nákupního komplexu mělo být kino znovu v provozu již dnes. Aktuální informace se mohou návštěvníci dozvědět na lince 255 742 021 nebo na webových stránkách kina.

„Nyní tam probíhá průzkum s tím, že máme dokumentaci a jednáme s projektovou kanceláří a stavebním úřadem tak, aby tam co nejdříve proběhly stavební práce,“ uvedla zástupkyně majitele objektu Anna Rýznerová. Budova je podle ní zcela bezpečná. Konstrukce a statika objektu nebyla narušena, dodala.

V Plaze už je otevřeno všech 100 obchodů, včetně šesti, které byly ještě v pátek dopoledne uzavřené. Majitel objektu jedná s nájemci o kompenzacích škod individuálně. U některých bylo poškozeno zboží, jinde i vybavení či stavební úpravy. „S nájemci jsme v kontaktu a nyní záleží na tom, jakou škodu budou uplatňovat. Musí doložit pro pojišťovnu fotodokumentaci a vyčíslení předložených faktur nebo výše poškození,“ uvedla Rýznerová. Škody majitel objektu zatím vyčíslené nemá. Celý rozsah škod se totiž podle Rýznerové obejvuje až nyní, po vysušení budovy.

Příčina neštěstí stále není známa

Příčinu neštěstí policie stále vyšetřuje. „Čekáme na posudek znalce v oboru stavebnictví,“ řekla policejní mluvčí Martina Korandová. Policie už v pátek zahájila úkony pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení a spolupracuje s úřady i správci objektu.

Z pěti zraněných zůstává ve fakultní nemocnici lehce zraněná pracovnice obsluhy kina. Ostatní byli ošetřeni na místě. Hasiči evakuovali 800 lidí, z toho 87 přímo z multikina. Podle svědka se zřítily sádrokartonové stropní podhledy v nejvyšším podlaží mezi pokladnami a schody ke kinosálům o ploše desítek metrů čtverečních. Při tom se poškodil a aktivoval stropní systém protipožární ochrany. Vodu se podařilo zastavit až po čtvrt hodině.

Obchodní a zábavní areál Plaza, Fantasy Park a parkovací dům za 1,2 miliardy korun v centru Plzně byl otevřen v prosinci 2007, desetisálové multikino Cinema City o čtyři měsíce později.