Vysoké úroky přilákaly 1 700 lidí, přišli o miliardu

Náchod – Do konce března měl podnikatel z Náchoda vyplatit klienty, kteří do jeho firmy vložili celkem miliardu korun. Původně jim sliboval výrazné zhodnocení peněz, za rok až o 45 procent. Později slíbil alespoň vrácení vkladů, ale nakonec nevrátil nic. Teď je ve vazbě, policie ho stíhá pro podvod.

Již týden je osmašedesátiletý podnikatel ve vazbě. „S policií příliš nespolupracuje, žádné pochybení nepřiznal,“ poznamenala policejní mluvčí Ivana Ježková. Někteří klienti jeho firmy přesto ještě čekali, zda nedostanou zpět peníze, které do ní v minulosti vložili. „Před koncem roku přišel dopis, že v průběhu ledna až posledního března vyplatí klienty a tím, že ukončí činnost,“ vysvětlil trpělivost části věřitelů muž, který s vidinou výrazného zhodnocení uložil 300 tisíc korun, které utržil prodejem motorky. Peníze k němu však nedospěly ani 2. dubna.

Společnost, která měla peníze vyplatit, oznámila, že je to proto, že březnový termín podnikatel stanovil dříve, než byl vzat do vazby. Podle prohlášení firmy podnikatel stále tvrdí, že peníze na výplatu všech klientů má.

Policistům se ale začali první klienti ozývat již v průběhu minulého roku. Systém podle vyšetřovatelů fungoval na principu letadla. Lidé tak zprvu slíbené úroky dostávali, peníze ovšem nepocházely z žádných výdělečných finančních transakcí – například údajného obchodu s klokaním masem – nýbrž z dalších vkladů. Naplno propukly problémy se splácením loni na jaře. Vše vyvrcholilo slibem vyplacení do konce března, který však vyzněl naprázdno. „Předpokládáme, že po tomto datu se budou hlásit další poškození, kteří čekali, zda do 31. března nějaké peníze dostanou,“ uvedla mluvčí Ježková.

Vlastimil Weiner o náchodském "letadlu" (zdroj: ČT24)

Ve firmách obviněného podnikatele se protočilo přes miliardu korun, jež vložilo 1 700 lidí. Na průběh transakcí nakonec upozornila banka, která účet provozovala. „Informace jsou k dispozici orgánům činným v trestním řízení, se kterými banka spolupracuje,“ uvedl její mluvčí Tomáš Kofroň.

S klienty byl v kontaktu také podnikatelův syn, kterého policie také zadržela. Vyšetřovatelé ho rovněž podezírají z podvodu. Po dramatickém zadržení zásahovou jednotkou – to policie zdůvodnila tím, že má podezřelý prodejnu zbraní – však odešel bez obvinění.