Stavba nových domů připravila Jenišov o část silnice

Jenišov (Karlovarsko) – Kvůli stavbě nových domů v Jenišově na Karlovarsku se začínají bouřit místní starousedlíci a podnikatelé. Investor, který novou zástavbu vytváří, provedl výkop tak, že hrozí propad silnice. Úřady na ní proto omezily provoz. Místní ale žádají úplnou nápravu od investora.

Zlou krev vzbuzuje stavba nových domů v Jenišově již delší dobu. Silnice popraskala již loni kvůli špatnému stavebnímu postupu, letos je situace podobná – do výkopu, ze kterého má vyrůst další obytný dům, padá svah u protilehlé silnice. „Je to impotence stavebního úřadu, neochota stavebníka – v podstatě nevymahatelnost práva v České republice,“ zlobí se jenišovský starosta Ivan Truksa. Zástupce investora Zdeněk Palička ovšem tvrdí, že s problémy nebylo možné počítat – stavbu zkomplikovalo kluzké kaolinové podloží.

Krajský úřad zatím kvůli havárii omezil provoz na silnici, stavební úřad nařídil přerušení stavebních prací. Lidé z Jenišova by ale chtěli ještě důraznější zásah. Poslední problém nejvážněji dopadl na podnikatele, kteří se nemohou dostat ke garážím, jež využívají. „Musí to složitě objíždět,“ uvádí obyvatel Jenišova Zdeněk Bečvář.

Mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál říká, že úředníci situaci v Jenišově od začátku sledují: „Práce byly prováděny v rozporu s obecnými předpisy i se způsobem vedení stavby.“ Co z toho plyne, však Kopál neví, úřad bude muset průběh prací ještě vyhodnotit.

Nestabilní svah u silnice by ale měli stavaři podle Zdeňka Paličky zabezpečit během příštích dvou týdnů.

Antonín Bruštík o problematické stavbě (zdroj: ČT24)