Na Šumavě bude méně nových stromů, ale více listnáčů

Vimperk – Správa šumavského parku letos vysadí o polovinu méně stromů než loni. Jejich skladba zato bude rozmanitější. Na úkor smrků totiž má na Šumavě vzniknout smíšený les s listnatými stromy, který bude odolný proti kůrovcům. Výsadba ale ještě nezačala, zdržuje ji velké množství sněhu.

Ze školky v Srní přemístí lesníci do šumavských lesů kolem 40 tisíc sazenic, z dalších kolem 210 tisíc. Ze čtvrt milionu stromků je většina listnatá. Takové stromy sice původně tvořily třetinu místních lesů, ale postupem času vymizely a nahradily je hospodářsky lépe využitelné, ale ke kůrovcové nákaze náchylné smrky. Ty dnes tvoří 80 procent šumavských dřevin. V budoucnu tomu tak ale už nemá být. „Oproti loňsku jsme výrazně snížili počet smrků, které vysázíme, bude to pouhých pět procent. Zbytek budou tvořit potřebné dřeviny, jako je například jedle, buk, javory, jeřáby,“ přiblížil mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Pavel Pechoušek.

Výsadbu listnatých stromů chystají lesníci v oblastech ve výšce pod tisíc metrů a mimo bezzásahové zóny. Nejvíce stromů vysadí v oblastech Modravy, Srní a Prášilska. Celkově letos výsadba vyjde na šest milionů korun. „Polovina z toho se týká pěstebních prací. Sazenice jsou již čtyřleté, musely být vypěstovány v našich školkách,“ uvedl ředitel parkové správy Jiří Mánek.

Původně chtěli lesníci stromy ze školek začít sázet stejně jako loni hned na začátku dubna. Celá výsadba ale zatím leží pod sněhem a práce se tak zdrží minimálně o měsíc.

Zdeněk Mlnařík o výsadbě na Šumavě (zdroj: ČT24)