Ledečský hrad volá po opravě, turisty přesto rád uvidí

Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) – Hrad v Ledči nad Sázavou se v posledních letech stal oblíbeným místem filmařů, kteří zde natočili pohádky Micimutr nebo Šťastný smolař. Správce hradu teď doufá, že památka kromě nich zaujme i turisty. Ti totiž omšelý hrad tolik nevyhledávají, loni jich přišlo jen devět tisíc.

Na strmé skále nad Sázavou stojí ledečský hrad již 750 let. V průběhu časů sice svou podobu značně změnil, dnes ale turisty příliš netáhne žádná z jeho tváří. Hlavní problém spočívá v tom, že nejsou peníze na potřebnou údržbu. Opravy by stály stovky milionů, proto probíhají jenom pozvolna. Správa hradu má ale velké plány. „Chystáme vybudování nové reprezentativní místnosti, kde počítáme s tím, že by probíhaly svatební obřady,“ nastínil ledečský starosta Petr Vaněk. Již brzy má začít také oprava fasády na nádvoří.

I ve stávající poněkud omšelé podobě se ale hrad Ledeč nad Sázavou snaží návštěvníkům nabídnout zajímavé zážitky. Letos proto otevřeli hradní muzeum v opravené šatlavě, které vystavuje exponáty jako třeba historické mince a bankovky, nebo výšivky a kroje spjaté s Vysočinou. „V našem muzeu se nachází hrací strojek, na který si mohou návštěvníci zahrát,“ doplnila průvodkyně Zdena Bížová. Kastelán Luděk Šíma zase láká na půdní lávky, ze kterých je vidět propadlými prostorami do šestnáctimetrové hloubky. Jeden z nejstarších šlechtických hradů v českých zemích má i 34 metrů vysokou věž. Po vyšlápnutí 111 schodů se nabízí krásná vyhlídka po kraji.

Blanka Poulová o ledečském hradu (zdroj: ČT24)