Fakultní nemocnice v Brně se mohou sloučit příští rok

Brno - Brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích a U svaté Anny čeká slučování. Výsledkem by měl být vznik jednoho velkého zařízení, které by v budoucnu mohlo fungovat jako univerzitní nemocnice. Masarykova univerzita má podle rektora Mikuláše Beka zájem spolupracovat s jedinou velkou nemocnicí. Pacientů by se změny měly dotknout jen minimálně. Už teď se ale ví, že například U svaté Anny zanikne oční a kožní klinika, jejich služby bude nově nabízet jen bohunické zařízení.

Sloučení bude znamenat zeštíhlení či přesun některých pracovišť a lůžkových oddělení. Kvalita lékařské péče zůstane nedotčena, zdůraznil ředitel obou nemocnic Roman Kraus. Zřejmě ale propustí část zdravotnického personálu. Kraus připravuje materiál, který by měl přesněji určit podoby budoucích změn. Hotový má být na konci května.

O sloučení nemocnic se spekulovalo od začátku letošního roku, kdy odstoupil ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Petr Koška a obě zařízení začal vést šéf Fakultní nemocnice Brno Kraus. Podle některých odborníků není v Brně místo pro dvě velké fakultní nemocnice. „Debata probíhala na pozadí připravovaného zákona o univerzitních nemocnicích. Zákon by mohl otevřít cestu k vyřešení některých dlouholetých problémů. Předpokládám mnohem užší koordinaci mezi rozvojem univerzity i univerzitní nemocnice,“ uvedl rektor Bek. Zákon by mohl platit nejdříve od roku 2015.

Podle Krause se sloučením vyřeší špatná ekonomická situace nemocnice u sv. Anny. „Dojde k zeštíhlení některých provozů, což dovolí udělat další investice,“ podotkl Kraus. Zřejmě se podle něj bude propouštět zdravotnický personál, zejména zdravotní sestry. „Obecně řeknu, že jestli se někde zavře celé lůžkové oddělení, tak nebude potřeba personál. Lékařů se to bude týkat minimálně, musíme obsloužit stejný počet pacientů,“ řekl Kraus.

Proti slučování fakultních nemocnic je například senátor a bývalý ředitel Úrazové nemocnice v Brně Miloš Janeček (ČSSD). „Obávám se, že sloučení povede k likvidaci řady pracovišť v nemocnici u svaté Anny, která budou později v Brně chybět,“ prohlásil Janeček. Podle něj by mohla jako univerzitní nemocnice v budoucnu fungovat Fakultní nemocnice v Bohunicích a nemocnice u sv. Anny by měla zůstat normální nemocnicí se všemi dosavadními provozy.

Na financování univerzitní nemocnice by se podle vedení Masarykovy univerzity měly kromě pojišťoven podílet i stát, kraj a město. Nemocnice bude společně s univerzitou spolupracovat i s výzkumnými centry Ceitec a Mezinárodním centrem klinického výzkumu (ICRC). Někteří lékaři by měli působit zároveň jako univerzitní učitelé a vědci.

Telefonát Barbory Telferové (zdroj: ČT24)