Vodohospodáři z obav před táním upouští nádrže na Moravě

Brno - Vodohospodáři z preventivních důvodů snižují hladiny nádrží na Moravě. Důvodem je vydatné sněžení z uplynulých dní, které bylo provázené táním sněhu. Obdobné počasí se očekává i v nadcházejících dnech. Oproti minulému týdnu se podle hydrometeorologů množství sněhu v moravských krajích zdvojnásobilo až ztrojnásobilo.

Snížení hladiny bude všude pouze mírné, hladina poklesne jen o několik centimetrů. Jedinou přehradou, kde zatím vodohospodáři od tohoto opatření upustí, je Brněnská přehrada. Už 13. dubna tam totiž začne lodní sezona.

Opatření se týká i největších vodních děl na Moravě, která má ve správě státní podnik Povodí Moravy. Patří mezi ně Vranovská přehrada na Znojemsku, Nové Mlýny na Břeclavsku, Vír na Vysočině, nádrže Luhačovice a Bystřička ve Zlínském kraji.

Na Moravě je celkem 20 přehrad, většina na řece Moravě a Dyji.

Podle odhadů Českého hydrometeorologického ústavu k 1. dubnu odpovídalo množství sněhu v Jihomoravském kraji v přepočtu 15,8 litru vody na metr čtverečný rozlohy kraje, v Olomouckém 39,1 litru na metr čtverečný, ve Zlínském kraji 53,8 litru a v Moravskoslezském dokonce 67,7 litru, což je nejvíc z celé republiky. Celorepublikový průměr je přitom 24,5 litru na metr čtverečný. Výrazné oteplení meteorologové ale v následujících dnech neočekávají. Nemělo by tak k výraznému zvýšení hladin řek dojít.

Rozhovor s hrázným Ivem Tošenovjanem u přehrady Morávky (zdroj: ČT24)