Brněnská medvíďata jsou holka a kluk

Brno – Dvě mláďata ledního medvěda, která se narodila loni v listopadu v brněnské zoo, jsou sameček a samička. Jejich pohlaví potvrdili veterináři při první zdravotní prohlídce. Konstatovali zároveň, že obě medvíďata jsou ve velmi dobré fyzické kondici. Na internetu mezitím probíhá anketa, která rozhode o jménech obou mláďat. Jejich slavnostní křest proběhne 27. dubna.

Samička a sameček v jednom vrhu nejsou v brněnské zoo obvyklou záležitostí. „Dosud jsme tu měli jen samce. Medvědice Cora zvládá roli matky dobře a je zkušenější než dřív. V přírodě se může stát leccos, ale medvíďata už by měla přežít. Nemají žádnou vadu a jsou vitální. Teď víme, že jsme udělali dobře, když jsme jí do výchovy vůbec nezasahovali,“ uvedl ředitel zahrady Martin Hovorka. 

Nanuk nebo Kometa? Stále není rozhodnuto

Do ankety o jména bílých chlupáčů se zapojilo na třicet tisíc lidí. V hlasování zatím vedou jména Nanuk, Rondo, Kometa a Bella. Fanoušci mladých medvědů můžou sledovat každý jejich pohyb také na internetu. Záběry z webkamery pocházejí z výběhu, kde medvíďata se svou matkou přebývají. Podle Hovorky do jejich života přes internetové stránky denně nakukuje až tři tisíce lidí.  

V brněnské zoo však budou medvíďata jen do té doby, než se o sebe postarají sama. „Jejich chov by byl obtížný, museli by mít oddělené výběhy. Ponecháme si jen dospělý pár. Už je o ně velký zájem v jiných zoologických zahradách. Pravděpodobně je vyměníme za jiná zvířata, jako jsme vyměnili medvídě Toma v Praze za varana komodského,“ uvedl Hovorka.