Tisícovka lidí přišla uctít zavražděnou dívku v Jihlavě

Jihlava - K uctění památky zavražděné patnáctileté dívky se na Masarykově náměstí v Jihlavě sešlo podle prvních odhadů téměř 1 000 lidí. Vzpomínková akce začala krátce po 15:00. U mariánského sloupu účastníci zapalují svíčky u velké fotografie zemřelé dívky. Cílem akce je vybrat peníze na pohřeb. Svolavatelé zároveň chtějí, aby mladíky, které policie z vraždy obvinila, soud spravedlivě potrestal.

Vražda se stala v noci na 16. března. Dvojici mladíků ve věku 20 a 22 let, kterou podezírají z jejího spáchání, už kriminalisté dopadli, třetího osmnáctiletého muže obvinili z neposkytnutí pomoci zavražděné. Podezřelí z vraždy jsou ve vazbě, hrozí jim až 20 let vězení nebo výjimečný trest, oznámila policie.

Dívka osudnou noc přišla z diskotéky do bytu svého známého v centru Jihlavy. Ten ji však kvůli neshodám vyhodil z okna svého bytu v centru Jihlavy. Když zjistil, že pád ze čtrnácti metrů přežila, přivolal své dva komplice. „Rozhodli se, že ji uškrtí, k čemuž se následně odhodlali. Dívku společně i každý sám škrtili různými předměty, škrtili ji rukama, škrtili ji přívodními kabely od počítače, šlapali jí na krk motorkářskou botou,“ popsal kriminalista.

Policisté na jihlavské skládce pátrají po pohřešované dívce
Zdroj: ČT24

Po trýznění trvajícím desítky minut ji usmrtili, mrtvou zabalili do prostěradla a vhodili do kontejneru. Tělo pak skončilo na skládce, kde bylo po několika dnech nalezeno. Hlavní příčina brutální vraždy ale není policistům zřejmá. „Impuls násilného jednání pravděpodobně vznikl po jednání mezi dívkou a uživatelem bytu,“ uvedl vyšetřovatel. Dívka se podle něj zřejmě něco dozvěděla a muž chtěl zabránit tomu, aby mohla svědčit.