SMS jízdenky v Ústí nad Labem dopravnímu podniku zlevní

Ústí nad Labem – Nového provozovatele systému SMS jízdenek si vybral Dopravní podnik města Ústí nad Labem. Firma Erika, která vyhrála v tendru, nahradí firmu Telticket, které končí smlouva. Její systém patřil k nejdražším v Česku, služby nového provozovatele budou levnější.

Za dva roky prodávání SMS jízdenek do ústeckých trolejbusů a autobusů dostane firma Erika zhruba šest milionů korun – z každé prodané jízdenky v ceně 18 korun jí půjdou 3 koruny, zatímco dosavadní provozovatel si účtoval 4,80. Dopravní podnik by tak ročně měl ušetřit zhruba 1,65 milionu korun. Cestující si budou moci od 1. června pořídit prostřednictvím SMS kromě jednotlivých jízdenek i celodenní za 80, resp. 40 korun. „Tyto jízdenky budou pro DPMÚL ještě levnější, za ně zaplatí provozovateli pouze půl procenta z ceny bez DPH, což je méně než 1 koruna,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Magda Pejšová.

Ústí nad Labem patří v prodeji SMS jízdenek k průkopníkům, zavedlo je jako druhé město v republice po Praze. I to může být příčinou systému, který kritici dopravního podniku považují za nevýhodný. „To byli kamarádi našeho bývalého vedení města, tam se přelévaly peníze,“ doplnil zastupitel Pavel Vodseďálek. SMS jízdné je v Ústí nad Labem stejně drahé jako papírové, ačkoli z něj dopravce odvádí poplatek provozovateli, a navíc platí o deset minut déle. Nic podobného v dalších městech, kde se jízdenky do mobilů prodávají, není.

Jan Stuchlík o SMS jízdenkách (zdroj: ČT24)

Současné vedení města chce zkontrolovat i další smlouvy, které dopravní podnik v minulosti uzavřel. Očekává, že nalezne příležitosti i k dalším úsporám. „Ukazuje to, že veškerá revize smluv je opodstatněná,“ řekl po uzavření nové smlouvy náměstek primátora Pavel Boček. Nové smlouvy by podle ústeckých radních mohly pomoci i s úporami, které město dopravnímu podniku nařídilo – během roku dostane za své služby o 45 milionů méně, než by potřeboval.