Stát rozprodává pozemky, od měst si nechá tučně zaplatit

Bechyně (Táborsko) – Stát se prostřednictvím státního statku Jeneč zbavuje majetku bývalých státních statků. Mnoho pozemků vrátil původním majitelům v restituci, další majetek teď rozprodává. Jsou mezi ním ovšem i pozemky ve městech. Bechyňská radnice teď dokonce dostala nabídku, aby za statisíce odkoupila pozemek pod jednou z ulic. Ačkoli majetek patří státu, bezúplatný převod na město nepřichází v úvahu.

Dokud byl státní statek Jeneč v provozu, nevadilo, že mu patří i část pozemku pod Čechovou ulicí v Bechyni. Teď je ale v likvidaci a majetku se zbavuje – včetně bechyňského pozemku. „Jsem povinen prodávat za maximální ceny, takže tomu zájemci, který nabídne nejvíc,“ uvedl přitom likvidátor Viktor Bedrna. Jedná se tak o více než 800 tisíc korun.

Bechyňské zastupitele takový vývoj překvapil. Teď přemýšlejí, jestli do pozemku vůbec budou investovat. „Je to nesprávné, nemorální. Myslím, že by se měla najít cesta, abychom to kupovali za přijatelnější finanční prostředky,“ řekl starosta Jaroslav Matějka. Upozornil přitom, že stržené peníze nejdou do státního rozpočtu, nýbrž do činnosti státního statku Jeneč. Připustil ovšem, že by bylo nepříjemné, kdyby pozemek koupil někdo jiný.

Podobně vidí prodej státních pozemků ve městech také senátor Pavel Eybert: „Pro daňového poplatníka to nemá žádný efekt a navíc je to spíš vyhazování prostředků měst a obcí.“ Eybert v horní parlamentní komoře zastupuje sousední obvod Tábor. I toho se problém týká, pozemky státního statku Jeneč totiž jsou na mnoha místech včetně Tábora nebo Choustníku. „Jsou pravděpodobně pozůstatek z dob ještě před rokem 1989,“ poznamenal mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Podnik s celým názvem Státní statek Jeneč, státní podnik v likvidaci zřídilo ministerstvo zemědělství kvůli narovnání vlastnických vztahů u majetku bývalých státních statků. Nejdřív vyřešil restituce, teď postupně prodává zbytek. Ani po dvaceti letech ale stále není u konce.

Kristina Vrkočová o odkupování státního majetku (zdroj: ČT24)