Frenštát: Zabezpečování nekončí, z bytů mnoho nezbude

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Lana zpevňující konstrukci panelového domu ve Frenštátu pod Radhoštěm jsou na místě. Budova po únorové tragédii přišla o oporu, již jí poskytoval sousední dům. Obyvatelům, kteří již skoro dva měsíce nebyli doma, to ale není nic platné. Ukázalo se, že ocelová lana protažená stropy ke stabilizaci rozpínající se konstrukce nestačí, je třeba vyměnit příčky v bytech, plynové rozvody a také okna. V přízemních bytech budou zásahy ještě rozsáhlejší.

Co se v noci na neděli 17. února vlastně stalo v domě číslo 39 ve frenštátské ulici 6. května, stále vyšetřuje policie. Jisté je, že po explozích plynu a požáru dům částečně spadl, zbytek později rozebrala demoliční firma. Lidé, kteří zkázu přežili, teď hledají nové bydlení. Naopak jejich sousedé ze stále stojících domů 40 a 41 stále marně čekají na návrat domů. Evakuováni byli bezprostředně po výbuchu, domů je nepustil statik, který zjistil, že se konstrukce jejich budovy o tu zničenou opírala. Zpevnění paneláku začalo téměř před dvěma týdny, nyní se ukázalo, že připravená opatření nestačí.

Stavební firma dokončila zabezpečení konstrukce domu číslo 40 ocelovými lany, která dělníci provlekli pod stropy. Teď přijdou na řadu další práce, které se nejvíce dotknou přízemních bytů: lana zde budou i v podlaze, proto uprostřed kdysi útulných příbytků vznikne půlmetrová jáma. Ani tím to ale neskončí. „Rekonstrukce by měla obsahovat kompletní rozvod plynové sítě v celém domu 40, pravděpodobně i 41. Bude se dělat rekonstrukce kanalizace,“ shrnul majitel stavební firmy David Flip.

Zabezpečování frenštátského domu pokračuje (zdroj: ČT24)

Stavební práce by měla uhradit pojišťovna. Pro obyvatele zabezpečovaného domu je ale podstatné také to, že se stále nemohou vrátit domů. Radnice jim nyní nabídla alespoň náhradní byty, kde mohou žít do doby, než bude rekonstrukce konečně hotová. „Rada také schválila to, že jim bude po tu dobu prominut nájem,“ doplnila starostka Zdeňka Leščišinová. Obyvatelé poškozené budovy dostanou od města také finanční příspěvek. Jak vysoký, rozhodnou zastupitelé na jednání 18 dubna. Radní navrhli rozdělit mezi třináct vlastníků bytů 600 tisíc korun.